Balaguina

Het dorp Balaguina ligt aan de Pinari plateau, ongeveer 40 kilometer ten zuid-oosten van Mopti en 500 kilometer van Bamako, de hoofdstad. De school is gelegen langs de weg naar Nando en andere omliggende dorpen. De locatie is zorgvuldig gekozen, samen met de bewoners van het dorp Balaguina. Door de school net buiten het dorp te plaatsen, aan de weg naar omliggende dorpen, behoort de school van alle van hen. Het project is een ensemble van een schoolgebouw, onderwijzerswoningen, een sanitairblok en een gemeenschappelijke buitenruimte. Het terrein wordt omsloten door Jatropha beplanting om enige bescherming tegen dieren te bieden. De olie uit de planten wordt ook gebruikt voor het maken van biodiesel. De school moet voldoen aan de eisen die door de overheid en het CAP (Centre d’Animation Pédagogique) is voorgeschreven. De scholen in het algemeen bestaan uit clusters van drie klaslokalen. De lokalen zijn 7 bij 9 meter en dienen voor ongeveer 60 leerlingen. De school in Balaguina wordt opgebouwd in twee fasen de school langzaam te laten groeien. De eerste fase bestaat uit een schoolgebouw van drie klaslokalen met veranda’s aan beide zijden. De tweede fase omvat een extra schoolgebouw wat zich dichter bij de weg situeert. Tussen deze gebouwen ontstaat een schoolplein met bomen die schaduw bieden.

De architectuur van de school en de onderwijzerswoningen vormen een nauwe band die betrekking hebben op de lokale bouw en woning tradities. Het gebruik van lokaal geperste leemstenen resulteert in een vloeiende integratie met de omgeving, net als bijna alle Dogon dorpen die opgaan in het landschap.De formele taal is een duidelijk gevolg van de functionele eisen. De structuur van de school is uniek met twee veranda’s langs de klaslokalen. Beide veranda’s fungeren als steunberen voor het opvangen van belasting van het dak. Daarnaast bieden zij comfortabele buitenruimte voor de leerlingen. De leemstenen zijn in afwisselende gestapelde verbanden gelegd met enkele ribben die het ritme van de gevel bepalen. In de passage volgen de stenen de drukboog en vormen op deze manier de karakteristieke openingen. De dakgoot wordt geaccentueerd door extra lagen en enkele dilataties verdelen de bogen. De afwerklaag boven op de leemstenen van het dak bestaat uit een 20-30mm dikke laag rode aarde vermengd met cement om een waterdichte laag te creëren. Met de hand gemaakte keramische waterspuwers voer het regenwater af. Deze waterspuwers, gemaakt door het Bozo volk, worden ook toegepast in het dak voor ventilatie en tevens daglicht.

 

    

In de Dogon regio worden verschillende bouwmethoden en materialen toegepast, afhankelijk van de exacte locatie. Klei is het meest voorkomende bouwmateriaal, waar in de Dogon regio veel verschillende soorten van bekend zijn. In Balaguina, was klei de meest voor de hand liggende keuze. Het is zeer belangrijk om te bouwen met zoveel mogelijk lokaal beschikbare middelen. Dit is economisch interessanter dan het importeren van materialen, een duurzame oplossing en eenvoudig te verwerken. Het volledige gebouw, de dragende muren, het gebogen dak en de vloeren zijn uitgevoerd met hydraulisch gecomprimeerde leemstenen. De leemstenen persmachine is mobiel, zodat de productie op de bouwlocatie kan plaats vinden. De blokken wegen 8,5 kilo per stuk en kunnen een druk van 15 N/mm2 dragen. 3-4% cement wordt toegevoegd aan de blokken om deze waterdicht te maken. De fundering is gemaakt van in het werk gestort beton.

Download hier het project presentatieboekje van de basisschool in Balaguina (in het Engels).