Nepnieuws | Reactie op het artikel van Gerbert van der Aa

In een opmerkelijke combinatie van als feit opgevoerde halve waarheid met borrelpraat onthult Gerbert van der Aa dat de ‘hulpindustrie’ (dat moet wel een verdachte bende zijn) de klimaatverandering ten onrechte aangrijpt om goedgelovigen geld uit de zakken te kloppen.

In dat artikel wordt een medewerker van onze organisatie Partners Pays-Dogon sprekend opgevoerd  –  daarom deze reactie.

De halve waarheid: Van der Aa stelt dat er de laatste jaren in de Sahel (waar wij werken) gemiddeld meer regen valt dan voorheen. Dat klopt, zegt Van der Aa’s bron, met deze aantekening (die hij weglaat): “Er is wel een verschil tussen de oostelijke Sahel, waar de modellen duidelijk meer regen laten zien, en de westelijke Sahel, waar de veranderingen veel kleiner zijn en zelfs wat droger weer kan voorkomen.” De jaarlijkse regenval neemt ook in ‘ons’ gebied toe, na vier decennia van weinig regenval. Maar daarmee zijn de problemen op de grond  niet opgelost  –  ze zijn complexer dan alleen de hoeveelheid neerslag. Toename van bevolking, afname van bos en bodembedekkende natuurlijke vegetatie, begrazing, degradatie van bodems, duinvorming, erosie, gebrek aan middelen om water vast te houden of uit de diepte op te halen  –  dat zijn nog alleen de fysieke factoren, daarnaast spelen sociale en politieke omstandigheden een rol. Complex, inderdaad, en ik durf stellen dat de ‘hulpindustrie’ dat unisono zal beamen  –  niemand gooit het alleen op het klimaat. Dat is de borrelpraat, een vooringenomen standpunt dat lekker valt in een rumoerige ruimte.

Dat heeft onze geciteerde medewerker dus ook niet gezegd. Wel dat we verandering zien van vegetatie, vermindering van beschikbare landbouwgrond, oprukkende woestijn en verandering in hoeveelheden en spreiding van regens.

Wij zijn sinds 1990 actief in het Dogon gebied in Mali en werken samen met een Malinees team, met een bescheiden budget en nul betaalde medewerkers in Nederland. Projecten omvatten onderwijs, alfabetisering, microkrediet en ondernemerschap, water, herbebossing en gezondheidszorg. Wij doen niet aan klimaatbeschuldiging, maar werken ter plaatse aan oplossingen  –  aan manieren om water vast te houden, aan het kweken en planten van bomen, aan voorlichting over milieubehoud en ja, ook aan zaken als gezinsplanning en het beschikbaar stellen van voorbehoedsmiddelen.

Wij zijn geen ‘hulpindustrie’ en willen niet als woordvoerder van deze borrelpraat-term worden opgevoerd.

Als de heer van der Aa ons daarover de maat wil nemen dan nodigen wij hem van harte uit om eens langs te komen. En dan graag zonder vooringenomen standpunt, ter voorkoming van nepnieuws.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/15/brieven-a1606696

 

Bekijk ons jaarrapport 2017 hier.