De restauratie in Nando

De restauratie en het behoud van het cultureel erfgoed is een van de sleutelactiviteiten van het Initiative Dogon Culture programma (IDC).
Het dorp Nando ligt genesteld in een kleine vallei. Verscholen in het Pinari plateau, is het omringd door een natuurstenen muur en toegankelijk door drie poorten die toegang geven tot drie buurten die samen het dorp vormen. De naam Nando betekent “huis met vloeren” en karakteriseert de architectuur van het dorp.

De huizen in Nando zijn gebouwd met natuurstenen muren en houten daken die gepleisterd zijn met leem. Deze leem is nodig om de constructie sterk te maken en stabiliteit en bescherming te bieden. Het dak wordt gedragen door houten kolommen waar de dwarsbalken op liggen die de houten staken dragen, en dan bedekt met leem. Het regenwater wordt opgevangen en afgevoerd door de houten goten aan de daken van alle huizen. Alle binnen- en buitenmuren zijn bedekt met een eerste laag banco die «froicais» wordt genoemd en die vermengd is met gierst of ezelmest om scheuren te voorkomen. Het buitenpleisterwerk vereist een speciale samenstelling om waterdicht te zijn.

Op de meeste huizen heeft de leempleistering logelaten door de regen en het gebrek aan onderhoud dat wordt veroorzaakt door het gebrek aan water om de huizen te repareren tijdens de oogsttijd. Ieder jaar kiest de plaatselijke bevolking de huizen die hersteld zullen worden. In 2016 is in iedere buurt een huis gekozen om te renoveren en de ervaring die is opgedaan tijdens de renovatie van de moskee zal de kwaliteit van de restauratie van de huizen ten goede komen.