Basisschool Sono Ma

In het dorp Sono Ma is de bestaande school gerenoveerd en uitgebreid met drie lokalen volgens een eerder gemaakt ontwerp. De oorspronkelijke drie schoollokalen verkeerden in zeer slechte staat. Toch was er voldoende aanleiding om de structuur grotendeels te behouden en een renovatieontwerp te maken waarin een aantal kwalitatieve verbeteringen werden doorgevoerd.

De toestand van het bestaande schoolgebouw
Het situatieplan en de doorsnede van de bestaande en de nieuwe school

Het bestaande dak wat bij vele scholen zit ingeklemd tussen de muren en daarmee vaak veel schade veroorzaakt aan het metselwerk is verwijderd. Een nieuw dak met een eigen draagconstructie is over de bestaande school heen geplaatst. Een nieuwe grote veranda biedt een buitenruimte met schaduw. Van de bestaande muren is een deel van het metselwerk vervangen door nieuw Braziliaans metselwerk waardoor het klimaat in de lokalen aanzienlijk verbeterd is. De twee schoolblokken vormen een eenheid op het schoolplein. Wat het werken in Mali betreft is dit project een belangrijke stap want het toont aan dat eenvoudige renovaties en onderhoud mogelijk zijn, een ‘eye opener’ voor de lokale bouwer.

Het renovatieproces van de school
De renovatie van de bestaande school
Kinderen spelen op de binnenplaats tussen de twee scholen
Bouwproces
Gezicht op de nieuwe school
Detail van de ramen en het metselwerk
Voor meer informatie (in het Frans) klik hier.