Kouroundé

In de regio Bankas is het dorp Kourounde te vinden. In dit dorp bevind zich een fraaie moskee in de traditionele bouwstijl. In 1999 kwam tijdens het feest van de smeden door de ouden het verzoek om een school te bouwen in de lege ruimte tegenover de moskee. Dit zou de 2e school worden die door Joop is ontworpen. Dat het ontwerpen van een school snel kan gaan bewijst de bouw van deze school. Na een week waren de plannen en afspraken met aannemer Amatige, de smid en de bankenfabrikant al rond. Ook de bevolking van Kourounde hielp in volle getale mee. Precies een week na het eerste overleg werden de eerste duizend stenen gemaakt. Deze indrukwekkende actie toont aan dat er alle vertrouwen is in de waarde en betekenis van onderwijs.

De eerste fase van de school bestaat uit een gebouw met twee klassen zonder veranda. In 2001 werd een tweede gebouw met twee klassen gebouwd. Dit gebouw is haaks ten opzichte van het eerste gebouw geplaatst zodat de twee gebouwen als het ware een schoolplein omarmen. In de eerste plannen zou een derde gebouw dit ensemble afmaken, waardoor een omsloten plein zou ontstaan.

Er werd echter anders besloten.  Uit inmiddels opgedane ervaring blijkt een school met drie klassen beter aan te sluiten bij de organisatie van het onderwijs. Daarom werd in 2004 besloten beide gebouwen uit te breiden met de aanbouw van één klas. Tevens werd meteen de gelegenheid aangegrepen de bestaande gebouwen van een nieuwe leemlaag te voorzien en het geheel van veranda’s te voorzien. Ook werden er vanuit Nederland nieuwe dakpanelen van 7 meter lang aangeleverd. Voordat het regenseizoen in augustus was losgebarsten was het werk gereed en de schoolgebouwen waterdicht. Later dat jaar, in oktober werden ook logeerhuisje gerealiseerd voor kinderen die van ver moeten komen.