Bore

Bore ligt in de vlakte en is een relatief jong dorp, het behoort tot de gemeenschap van Koundou. Veel van de families van de rotswand zijn hier naartoe gegaan om de landbouw te bedrijven. Er zijn inmiddels waterputten gerealiseerd en de bevolking groeit hier hard.
De school van Bore hoort in het reekje school gebouwen van Ghama en Soban. Het zijn de eerste scholen waar wij maar 3 klassen hebben opgericht en wij ons tegelijkertijd hebben ingezet voor huisvesting van de leerkrachten. Aanvankelijk liepen veel kinderen naar de rotswand (een kleine 11 kilometer!) of ze gingen niet naar school. De start van de scholen hier is een verdere uitbreiding van onze activiteiten in de vlakte.  Het vraagt in de toekomst wellicht om wat andere gebouwen. Duidelijk is in ieder geval dat ze niet meer staan in het toch gevoeligere gebied van de Unesco langs de rotswand.

 

 

Het schooltje blend met zijn geperste aarde stenen prachtig in de omgeving. Het waait hier veel meer vandaar dat we in eerste instantie hebben besloten om de ramen niet draaibaar te maken en alleen maar lamellen toe te passen. Nu inmiddels 4 jaar later kunnen we zien dat er echt weinig onderhoud nodig is aan gevels, ramen en deuren. Maar we zijn inmiddels wel weer verder met het denken over de architectuur, het schoolterrein, de landschappelijke inpassing en meer ventilatie en andere dakvormen (kijk maar eens bij Balaguina, of Gangaroubouro).