Blauwe Pomp Mali

In 2014 zijn we een uitdagend nieuw project begonnen: Pompe Bleue Mali. Het doel is om 1000 Blauwe Pompen te plaatsen als vervanging van krakkemikkige en kapotte pompen die overal in Mali staan.

_4

Water is voor ons al 20 jaar een zorg. Voor het eerst is er een onverwoestbare pomp die meer waterzekerheid en lagere onderhoudskosten heeft. Dat is de Nederlandse Blauwe Pomp, officieel Blue Pump®, van FairWater.

_215

Het concept dat we ontwikkeld hebben biedt kansen voor de lokale economie:
–   De pomp wordt niet gegeven maar verkocht met 5 jaar garantie
–   Het dorp betaalt de pomp in 5 jaar af en is daarna volledig eigenaar. Het dorp stelt een watercommissie aan die verantwoordelijk is voor het beheer
–   Het verkopen, installeren en onderhouden van de Blauwe Pomp levert werkgelegenheid op en vooral ook kansen voor jongeren
–   Op het nieuwe Technisch College in Sangha komt een toegepaste opleiding ‘Watertechniek en Hygiëne’.
–   De financiën worden transparant beheerd.
–   Na 5 jaar moet er een onafhankelijk bedrijf zijn dat pompen verkoopt, installeert en onderhoudt.

We hebben dit jaar een businessplan opgesteld en zijn op zoek gegaan naar fondsen die ons willen helpen met het opstarten van het project. Aqua for All is zo’n fonds waarmee we het project inhoudelijk hebben versterkt en die ons steunt met ruim 100.000 euro. Ondertussen zijn eind 2014 reeds 3 Blauwe Pompen als proef geplaatst. Zo’n plaatsing gaat gepaard met veel belangstelling uit het dorp, van de dienst Hydrolique en anderen die wel eens een echt goede pomp willen zien. De eerste jongeren zijn opgeleid om de Blauwe pomp te plaatsen.
In juli zijn de eerste 20 pompen verscheept naar Mali in een grote container samen met dakplaten, een generator, Waka Waka lampjes, computers, enz. De container is in september ongeschonden aangekomen bij Amatique Dara in Sevare. In november volgt een tweede container met nogmaals 20 pompen.

151006_Arrival container July (11)

Zo’n groot project kunnen we uitvoeren omdat ADI, onze uitvoeringsorganisatie in Mali, goed georganiseerd is en het bureau bemand is met een professioneel team. Voor de blauwe pomp is er besloten om Aisia Teme aan te nemen als Chef du project. Zij zal het depot met materieel gaan beheren dat wordt gebouwd in Sangha. Zij heeft een technische opleiding “Hydrology” gedaan in Bamako en beschikt over het talent om zeer zorgvuldig en punctueel te werken en verslagen te maken. Ze woont in Sangha en heeft kinderen. Een deeltijdbaan dicht bij huis is voor haar ideaal en motiverend.

DSC_0575

De eerste contacten met dorpen zijn gelegd. We hebben het voordeel dat Het Dogon Vrouwen Initiatief in vele dorpen vrouwengroepen heeft. Via deze vrouwen weten we waar slechte pompen staan en wat waar er de behoefte is aan een nieuwe betere pomp.
Aanvankelijk zijn we er van uitgegaan dat de pompen kunnen worden afbetaald met geld dat voor het water wordt betaald. Bijvoorbeeld 1,5 eurocent per 20 liter water. Uit de eerste gesprekken blijkt dat het geld dat dorpen reserveren voor het onderhoud van de bestaande slechte pompen, genoeg is om de Blauwe Pomp af te betalen. Het dorp wordt er dus niet armer maar wel beter van. Dat is naast de garantie van 5 jaar, de reden dat de belangstelling groot is. Nu de eerste 20 pompen in de Dogon aangekomen zijn zal dat in de praktijk ook moeten blijken.

pump management NL

Niet geven maar ‘fair trade’ met de dorpen lijkt een nieuwe en kansrijke manier van ontwikkelingssamenwerking. En geld is er: niet veel maar genoeg om dit soort noodzakelijke voorzieningen voor het dorp te regelen. De dorpen lijken het ook normaal te vinden dat er betaald wordt voor een Waka Waka lampje of een pomp, al is het ook heel verleidelijk om te zeggen dat je geen geld hebt, zodat NGO’s de spullen om niet weggeven. Door te verkopen is er meer zekerheid dat er ook echt behoefte aan de pomp is en is de eigen verantwoordelijkheid voor het beheer groot en goed geregeld.
Het sterke punt van SDO en ADI is het goede team in Mali dat over een lange periode, gemotiveerd en betrouwbaar het project kan uitvoeren. Dat betekent dat zelfs in de moeilijke periode waarin Mali nu verkeert, het project Pompe Bleue Mali, gewoon doorgaat. De installatieteams kunnen uitrukken.