Toguna Meeting Bloemendaal

Op zaterdag 11 november organiseerde PPD een ‘Toguna Meeting’ in Bloemendaal. ADI directeur Saïdou Teme nam de bezoekers deze middag mee naar Mali en gaf met een uitgebreide fotoreportage tekst en uitleg over de situatie in Pays Dogon, over de projecten van ADI en de manier van werken met de lokale gemeenschap. De Bloemendaalse Toguna was goed gevuld met vaste donateurs, sponsoren en vrijwilligers die het werk van ADI in Pays Dogon mede mogelijk maken. Een goede gelegenheid dus om nader kennis te maken met Saïdou en het werk van het hele ADI team. ‘Vrede en ontwikkeling gaan hand in hand’, aldus Saïdou. ‘De een kan niet zonder de ander. Mede dankzij de steun uit Nederland kunnen we mensen een ander perspectief bieden, in het bijzonder de vele jonge mensen die in Pays Dogon wonen. Door ons werk willen wij hen ondersteunen, maar ook stimuleren en inspireren. In alle afgelopen jaren zijn we naast bewoners blijven staan. We zijn niet vertrokken toen het onveilig was en we zijn er nog steeds. We wonen en werken tussen de mensen. Dit maakt dat we vertrouwen hebben, dat mensen hun problemen en ideeën met ons delen. Dat vertrouwen is essentieel om onze projecten te realiseren.’

Over de Toguna

Toguna’s vormen de centrale ontmoetingsplek in elk dorp in Pays-Dogon. Hier komen bewoners bijeen om nieuws uit te wisselen en problemen op te lossen. Toguna’s worden gebouwd met prachtig bewerkte houten of stenen pilaren met daarboven een rieten dak ter bescherming van de zon. Toguna’s zijn expres zo gebouwd dat je er alleen onder kunt zitten. Opstaan tijdens een discussie is niet mogelijk, alleen pratend met elkaar kun je tot oplossingen komen.