Mail uit Mali

Saïdou Teme is directeur van onze partnerorganisatie in Mali, ADI. Op een charismatische manier enthousiasmeert hij de zestien medewerkers tot prachtig werk. In deze nieuwsbrief introduceren we Saïdou. We zijn van plan om hem – of anderen van ADI – in volgende edities steeds aan het woord te laten. Nu licht hij de huidige situatie in Mali toe en vertelt dat ADI zich aanpast aan de omstandigheden.

Wie is Saïdou?
“Ik ben Saïdou Teme (39), directeur van de ngo Association Dogon Initiatives (ADI). Ik woon met mijn gezin in Sangha, midden in Pays Dogon. Ik ben afgestudeerd aan de Ecole Normale Supérieure de Bamako, met Engels als hoofdvak, en heb ook een master 2 in lokale ontwikkeling en decentralisatie. Ik startte bij ADI als programmamedewerker en veldcoördinator. Sinds januari 2012 ben ik directeur. We hebben een team van 16 mensen. Mijn levensmotto is: ‘We dienen onze gemeenschappen’.
De politieke situatie in Mali is intern moeilijk, met politieke partijen die discussiëren over de hoge kosten van levensonderhoud, de verkiezingskalender en nieuwe diplomatieke richtlijnen. Op subregionaal en internationaal niveau is er verschil van mening met de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) over de duur van de overgang, het tijdschema voor de verkiezingen in Mali en de terugtrekking van buitenlandse troepen. De Wagner-groep zou aanwezig zijn in Mali, maar ik weet niet of dit de oplossing is. De recente terroristische aanvallen op de boot naar Timboektoe en een legerbasis bij Gao waren ongelooflijk laf. Het weerspiegelt de spanningen in verband met de terugtrekking van de geïntegreerde missie van de Verenigde Naties (MINUSMA).
Ondanks de moeilijke politieke situatie, minder veiligheid en daardoor stijgende prijzen, gaat ons werk zoveel mogelijk door. Onze inzet, liefde voor ons werk, enthousiasme en de bereidheid om voor onze gemeenschappen te werken, dagen ons uit onszelf te overtreffen en ons aan te passen aan verschillende situaties. We willen er voor de mensen zijn wanneer zij ons het meest nodig hebben.”