Vruchtbare combinatie: Uienhuis en Vrouwentuin

Het regenseizoen loopt ten einde en dat betekent dat er nu voorbereidingen worden getroffen voor de aanleg van nieuwe ‘vrouwentuinen’. Op dit punt grijpen twee projecten mooi in elkaar. Vrouwengroepen die de beschikking hebben over een uienhuisje- alwaar zij geoogste uien lang en goed kunnen bewaren – gebruiken een deel van de eerdere oogst als plantgoed voor het nieuwe tuinseizoen. Door de uitjes te splitsen en te planten is geen zaaigoed nodig en dat scheelt geld. Zaden kopen is in Pays Dogon niet eenvoudig en zeker niet goedkoop. Op dit punt bieden de uienhuisjes uitkomst. Door goede opslag kan een deel van de uienoogst later in het jaar tegen hogere opbrengst worden verkocht. Het andere deel gebruiken de vrouwen om hun eigen tuin een jaar later opnieuw te beplanten. De ‘vrouwentuinen’ zelf worden vanaf november opnieuw aangelegd. De tuinen zijn semipermanent. Tijdens het regenseizoen gebruikt de eigenaar van het land de grond voor eigen oogst. Na die oogst krijgen de vrouwen de grond ter beschikking en worden niet alleen uien maar ook boontjes, sla, aardappelen, kruiden en aubergines geteeld. Bij het nieuwe epicentrum in Wadouba – dat bijna klaar is voor opening – komen deze twee projecten eveneens bij elkaar. Naast het centrum komt een mooie tuin en in het centrum zelf is ruimte voor extra uienopslag. Ook de bouwvakkers die maanden aan het centrum hebben gebouwd zien de meerwaarde van tuinieren. Al tijdens de bouw legden zij alvast een mini ‘mannentuintje’ aan.