Vredesdialoog in Pays Dogon

In de kantlijn van al het nieuws uit Mali is er vanuit Pays-Dogon ook een sprankje hoop te melden. Op diverse plaatsen wordt voorzichtig een vredesdialoog gevoerd. Anders dan in 2019 het geval was – toen de regering het initiatief nam tot gesprekken die na afronding niet of nauwelijks vervolg kregen – is het initiatief nu door de bewoners zelf genomen.

De eerste effecten hiervan lijken positief. In diverse plaatsen, met name op vlakte, zijn markten heropend, durven inwoners weer verder te reizen en komen reguliere activiteiten voorzichtig op gang. In de regio’s waar de dialoog loopt zijn de afgelopen maanden geen aanvallen meer voorgekomen. Uitzondering hierop is het gebied rond de weg van Bandiagara naar Bankass waar nog steeds jihadistische groeperingen actief zijn en de dialoog nog niet is gestart.

Dat lokale vrede de enige uitweg is toont de realiteit wel aan. Vrijwel al het vee is uit Pays-Dogon gestolen en dit regenseizoen is naar schatting slechts 10 procent van de beschikbare landbouwgrond benut, simpelweg omdat werken op het land te onveilig was.

Het team van ADI volgt de dialoog op de voet. Saidou Temé : ‘Tijdens één van de bijeenkomsten waren zowel vrouwen als gewapende strijders aanwezig. De boodschap van de vrouwen was luid en duidelijk. Ze spraken de strijders direct aan: jullie zijn ook onze kinderen, leg je wapens neer, kom naar huis, het is genoeg geweest. De bewoners van Pays-Dogon zijn de situatie zat. Het geweld leidt tot niets en zowel Peul als Dogon willen door met hun leven. Het is nog uiterst fragiel allemaal maar we zijn optimistisch, we kunnen niet anders’.