Covid-19 Acties Opgeschaald

Half april waren er in heel Mali 123 gevallen van Covid-19 vastgesteld. In Pays-Dogon was het virus toen nog niet doorgedrongen maar werden door ADI al wel de nodige preventie-acties op touw gezet. Dankzij de hulp van onze vaste donateurs en een bijdrage van de J.C. Ruygrok Stichting – waarvoor heel veel dank – kon het team van ADI direct aan de slag met de verspreiden van informatie via de lokale FM-zender en de distributie van zeep en desinfectiemiddelen. Inmiddels is het juli 2020 en staat de teller in Mali op zo’n 2500 geregistreerde Covid-19-patiënten. Ook in Pays-Dogon zijn nu meerdere gevallen geregistreerd. In Bandiagara, op zo’n 40 kilometer afstand van Sangha, het hoofdkwartier van ADI, werden recentelijk 25 patiënten gemeld. ‘Het virus komt onze kant op en als het eenmaal in de gemeenschap is, is het moeilijk om besmettingen tegen te gaan’, aldus Saïdou. ‘Daarbij is ons gezondheidssysteem al verzwakt en is het absoluut noodzakelijk om niet alleen de bevolking zelf maar ook onze gezondheidswerkers te beschermen tegen verdere verspreiding’. In de afgelopen maand zijn de actie van ADI daarom verder opgeschaald. Samen met het ziekenhuis in Sangha en verschillende gezondheidscentra in de regio is een trainingsprogramma ontwikkeld gericht op vrouwengroepen en basisscholen. Per vrouwengroep zullen twee vrouwen worden opgeleid tot preventiewerker en op alle scholen in de regio Sangha zullen onderwijzers worden getraind. Daarnaast voorziet de opschaling in verdere distributie van sanitatiekits, zeep en desinfectant. De uitbreiding van Covid-preventie is mogelijk gemaakt door een zeer snelle samenwerking met Wilde Ganzen. Dankzij de ondersteuning van Wilde Ganzen worden alle donaties die in het kader van Covid-19 zijn binnengekomen bij PPD met 50% verhoogd. Wij danken iedereen voor deze geweldige bijdragen!