Watertorens met zonnepompen in gebruik!

De nieuwe watertorens in Koundou en Wadouba zijn volop in gebruik. De torens zijn gebouwd met geld van de Marie Stella Maris Foundation. Het is een pilotproject en na een evaluatie zouden er nog 10 gebouwd kunnen worden.

Er is in de spannende en opwindende pilotfase veel geleerd. ADI voelde de urgentie van goed drinkwater in dit moeilijk toegankelijke gebied waar ook nog eens conflicten spelen tussen de Peul en de Dogon. Het pilotproject heeft bijgedragen aan het organisatievermogen van ADI. Er ontstond steeds meer enthousiasme bij de teams in de verschillende fasen van de bouw van de installaties. Diep van binnen voelen de teams zich trots en ontroerd om honderden mensen schoon water te kunnen geven. Het is natuurlijk een grondrecht om toegang te hebben tot drinkwater dicht bij huis en tegen lage kosten, maar die situatie is in veel delen van het land van de Dogon nog niet aanwezig.

Iedereen in de dorpen is steeds intensief betrokken bij het waterprobleem en wil zich daar ook voor inzetten. Daaruit blijkt dat de beschikbaarheid van goed drinkwater meer waard is dan wat dan ook.

Het was niet makkelijk om de eerste watertoren in Koundou te realiseren. De weg naar Koundou is moeilijk begaanbaar en er waren veiligheidsrisico’s. Het was moeilijk om de materialen ter plaatse te krijgen. Bovendien was er geen geschikte bron en moest er een nieuwe put gegraven worden. De problemen waren echter nooit een reden om het werk neer te leggen. Er is continu aan de twee watertorens gewerkt.

In Wadouba is de watertoren gecombineerd met een epicentrum dat in aanbouw is. Dat betekent dat er voor alle activiteiten van bijvoorbeeld de vrouwengroepen nu voldoende water is.