Onveilige situaties

Het is niet rustig in Mali. In het noorden worden diverse strijdende partijen min of meer onder controle gehouden door de VN-macht Minusma en het Franse leger, in het zuiden vinden nu en dan aanslagen plaats, waarbij onduidelijk is of die een nationalistische of jihadistische organisatie in de achtergrond hebben, of als banditisme moeten worden gezien, of alles tegelijk.

Ook in ons gebied  –  Pays Dogon  –  hebben incidenten plaatsgevonden, waarin ook spanning tussen de landbouwende Dogon en de veehoudende Peul en rol speelt.

Een van deze incidenten heeft geleid tot vlucht van de bevolking van vier Dogondorpen uit de vlakte naar hun ‘moederdorpen’ aan de Bandiagara klif; andere leidden ertoe dat de eeuwenoude gewoonte is onderbroken waarin het vee van de Peul na de oogst over de akkers van de Dogon trok, en deze te bemesten. Het is een lose-lose-situatie, beide bevolkingsgroepen lijden.

PPD en ADI nemen uit principe in deze conflicten geen positie in; wij creëren projecten voor Dogon en Peul, al zijn de Peul moeilijker te bereiken, als gevolg van hun trekkende leefwijze.

In de cursus voor gevorderde leerkrachten (AMI Baranés) begin januari deden we een vertel-, schrijf- en tekenronde over gevaarlijke plekken en momenten waarop je bang bent geweest. Het sprookje van Roodkapje, een Europese versie van gevaarlijke plekken en situaties was de start van de vertelronde. Naast verhalen over gevaarlijke slangen en andere dieren, gevaarlijke plekken op de weg, waren er ook veel verhalen over de huidige situatie. Hieronder een selectie van verhalen en tekeningen.

 

Het was op een dinsdag, de dorpelingen kwamen in opstand: de chasseurs* tegen de gendarmes. De chasseurs hadden de weg gebarricadeerd en een vuur aangestoken daar, de auto van de gendarmes kon niet voor of achteruit het dorp. In het midden renden de mensen overal heen, ze schreeuwden en de mensen vielen. De chasseurs schoten op de gendarme, dus de gendarme probeerde zich te verdedigen, de kogel trof een man. Die is dood en er waren twee gewonden. Die dag was ik heel bang. Het was vlakbij mijn huis.

* gewapende burgerwachten, traditionele beschermers van de dorpen

Gewapende bandieten kwamen ons dorp aanvallen. Jammer voor hen: ze zijn gelijk weggejaagd door de chasseurs*. Ze zijn niet terug gekomen. Dit conflict is nergens goed voor in het leven. We willen definitieve vrede in de hele wereld.

* gewapende burgerwachten, traditionele beschermers van de dorpen

 

De reis van de conseiller pédagogique* naar een onveilige streek: Orouwaran.
Was ongerust om alleen te gaan, vroeg begeleiding van de chasseurs** van Djimdema, het buurdorp. De missie is zonder incidenten verlopen dankzij de begeleiding van de chasseurs.

*begeleiders van het onderwijs vanuit de Malinese staat
**gewapende burgerwachten, traditionele beschermers van de dorpen