Cultuur en restauratieprojecten

In de laatste maanden van dit jaar heeft Boureima Teme van IDC (Initiative Dogon Culture)  de dorpen bezocht waar dit jaar ginna’s (familiehuizen)zijn gerestaureerd. Dat was in Yendouma Atô, Koundou Guina en Koundou Kikini. Ondanks de problemen met de veiligheid in het gebied hebben de gemeenschappen met vastberadenheid en toewijding de restauraties uitgevoerd. De publieke ginna in Koundou Kikini wordt nu bewoond door een ontheemde familie uit Sobane Dah.

Het dorp Tiougou is speerpunt voor de restauratieplannen in 2020, een aantal gina’s, monumentale familiehuizen, wordt vanaf januari aangepakt. Het dorp bestaat uit verschillende woonwijken en gedurende heel het jaar zijn er activiteiten. De leraren van de school kregen al een training en werken nu met l’AMI. Er bestaat ook al een jongerenorganisatie die zich bezighoudt met de geschiedenis van het dorp. Er wordt  gewerkt aan een schooltuin en aan de watervoorziening. Tiougou is een voorbeeld van een geïntegreerd project van ADI.

Daarnaast gaan ook de restauratiewerken in Yendouma Ato en Koundou Kikini, die dit jaar begonnen, gewoon door. Boureima houdt deze maand interviews met de leraren en kinderen van de scholen in Yendouma Ato en Yendouma Sogol.

Behoud van de Dogoncultuur in al zijn verscheidenheid wordt in toenemende mate bedreigd door de veiligheidssituatie en het geweld in het land van de Dogon.

Het is belangrijk nu door te gaan en daarom zoeken wij meer dan ooit naar financiële steun en partners om het cultureel erfgoed, dat een basis vormt voor een beter leven van de bevolking,  nog beter te beschermen en te promoten.