Geiten en grote schoonmaak

Binnen het vrouwenprogramma zijn de afgelopen maanden twee nieuwe projecten gestart. Het ene project heeft te maken met geiten, schapen en ander kleinvee. Voor veel deelnemers aan het vrouwenprogramma zijn deze dieren een belangrijke investering. Met hun microkrediet kopen zij een lammetje of geitje dat zij in een half jaar grootbrengen. Door het volwassen dier dan op de markt te verkopen maken de vrouwen een kleine winst op hun krediet. Omdat er aan het mesten van kleinvee best veel haken en ogen zitten is het coördinatieteam van ADI onlangs getraind in de kneepjes van het vak. Waar moet je op letten bij kleinvee? Wat hebben de dieren aan voeding nodig, hoe voorkom je ziektes en hoe moet je bijvoorbeeld de vacht van de dieren verzorgen? Middels het train-de-trainers principe wordt de kennis die de coördinatoren hebben opgedaan via bijeenkomsten met vrouwengroepen verder doorgegeven. Zoals gewoonlijk slaat ADI op deze manier twee vliegen in één klap. De eigen medewerkers verbreden hun kennis en kunnen deze – makkelijker en goedkoper dan via externe trainers – eenvoudig en snel doorgeven aan alle vrouwengroepen.

Naast trainingen zijn de medewerkers ook heel actief met een eerste deel van de vrouwengroepen aan de slag gegaan om lokale leefomstandigheden te verbeteren. Met behulp van een investering in bezems, kruiwagens en scheppen is inmiddels in verschillende dorpen ‘Grote Schoonmaak’ gehouden. En voor de goede orde; de mannen uit het dorp werken daar ook aan mee. Bij de opruimacties wordt los plastic en afval verzameld en wordt paden en wegen opgeschoond. Dit alles met een serieus doel: het voorkomen van verspreiding van bacteriën en ziektes. Het is de bedoeling dat dit nieuwe ‘sanitatieprogramma’ de komende jaren verder wordt uitgebreid met onder andere de bouw van publieke latrines.