Superfood voor Kinderen

Ondervoeding van kinderen is een groeiend probleem in Pays-Dogon. Bij het ziekenhuis is Sangha is het afgelopen jaar een speciale opvangunit voor ernstig ondervoede kinderen gebouwd en bij het vaccinatiecentrum wordt aanvullende voedsel uitgedeeld. Om te voorkomen dat kinderen ondervoed raken voert ADI een nieuw trainingsprogramma uit. Hierbij krijgen vrouwengroepen les in het bereiden van een zeer voedingsrijke pap gemaakt van lokaal verkrijgbare ingrediënten. Het recept bevat gierst, sorghum, gestampte sperziebonen, pinda’s, rijst en fonio (een eeuwenoud Afrikaans supergraan), suiker, zout en tamarinde sap. Inmiddels zijn negen vrouwengroepen getraind. Omdat het voor de vrouwen best een extra klus is om deze pap thuis te maken kiezen sommige groepen ervoor om een grote pan te maken en alle kinderen en ook de moeder zelf tegelijk van pap te voorzien.  Via ADI krijgen zij hiervoor ook de benodigde bordjes, lepels en kookgerei aangeleverd. Smaakt prima die pap maar belangrijker nog:  het bevat zeer essentiële voedingstoffen en geeft moeders de praktische kennis om, met lokale producten, het risico op ondervoeding te beperken.