Cultuur

Het huis van de Hogon in Neni, hoog tegen de cliff aan, is dit jaar gerestaureerd. Samen met jongeren uit het dorp en onder regie van Boureima Teme van de ADI is het vervallen ensemble van kamers en greniers in oude luister hersteld. Ook de traditionele beschilderingen aan de buitenzijde zijn opnieuw aangebracht. Voor de benodigde banco is gezocht naar een geschikte kwaliteit en die is gevonden in een dorp in de vlakte en vervolgens met ezels naar boven gebracht. Het dorp is trots dat er weer een teken van hoop is door de restauratie en gebruikt het huis voor traditionele plechtigheden en feestelijkheden.

In november hebben we een aantal ginna’s bezocht die in aanmerking kunnen komen voor restauratie volgend jaar. Daarvoor zijn altijd de relatie met andere belangrijke voorwaarden belangrijk; overdracht van kennis die bij de ouderen in het dorp aanwezig is van traditionele bouwmethoden, en onderwijs aan de jeugd over het belang van hun cultureel erfgoed. Ook worden de jongeren bij het uitvoeren van de werkzaamheden betrokken en zich zo bewust van het belang van hun geschiedenis.

ADI is begonnen met de voorbereidingen en de gesprekken in het dorp Koundou Kikini, waar in 2019 een voor het dorp heel belangrijke ginna zal worden gerestaureerd.