Wat een bezoek kan doen!

Het eerste bezoek van Saidou Teme en inmiddels het 5e bezoek van Amatigue kende een heel vol programma. Vooral overigens op hun uitdrukkelijk verzoek. Belangrijke doelstelling was daarnaast om met zoveel mogelijk leden van PPD te praten en kennis uit te wissen en dat kunnen wij nu na afloop stellen is zeker gebeurd. Het is eigenlijk ondoenlijk om alle bezoeken te noemen en te beschrijven, maar een vogelvlucht van het bezoek is wel op zijn plaats.

Er zijn een aantal scholen bezocht, de Vrije School in Haarlem, waar ook nog een prachtige schooltuin bij is, de Kleine Kapitein in Amsterdam, de meubelvakschool in Amsterdam en de elektrotechniek- en metselopleidingen in Zaandam. De Universiteit in Wageningen om te praten over de voortgang en het onderzoek ten behoeve van de Groene Woestijn, nadat er al een bijeenkomst was geweest met de studenten die het onderzoek gaan doen. Saidou gaf er zijn eerste college met zijn mastersonderzoek uit Mali als start.

Een aantal bedrijven waar we al langer mee samenwerken en die kennis en producten leveren zoals de Groasis waterbox, waarvan er inmiddels 1000 worden gebruikt in Mali. Hoe werken ze en hoe kunnen we ze verbeteren. De Waka Waka, waarvan er ruim 4500 in Mali in gebruik zijn. Kunnen we meer batterijen krijgen want we reparen ze  en dat is pas echt duurzaam, zo stelde Saidou. Het bezoek aan Closing the Loop.. Ja geweldig idee, het inzamelen van batterijen en telefoons. Er staan er reeds 7000 klaar in Mali maar hoe gaan we nu eigenlijk het transport naar Europa terug regelen. Bij Intercel praten over batterijenopslag en pv voor het Lycee in Sangha en onderwijs hierover, en bij Paul van Beers praten over de Pompe Bleu, over de knelpunten en oplossingen en zijn tomeloze inzet hiervoor.

Een aantal fondsen is bezocht om te praten over de lopende projecten en een mogelijke toekomst. De trefzekere voorbereiding van Saidou en het vertellen wat ADI doet gaf veel vertrouwen, hebben we gemerkt. Met de Turing Foundation gaan we in gesprek over de woestijn en de vrouwen, met het Prins Clausfonds over cultuuronderwijs en restauraties. En natuurlijk de bijeenkomst bij QRU waar vele donoren aanwezig waren.

Er waren een aantal zeer inspirerende bijeenkomsten georganiseerd met vrouwen en vrouwenorganisaties, vrouw en vaart, onderwijs door en met CCoca en een bezoek in Zuidoost en mogelijkheden in ondernemerschap. En praten over collectieven en gezondheidszorg.

Gelukkig hebben we ook nog een aantal culturele activiteiten gedaan zoals het bezoek aan het tropenmuseum in Amsterdam, museum volkenkunde in Leiden waar Herman Haan prominent te zien is en Sangha en Touloy ( de Tellemgrotten), Nederlandse folklore, volop in discussie , Sinterklaas in Haarlem, en een onvergetelijk concert in Utrecht Tivoli van …..

Tussen dit alles door werd er overal gekookt en gegeten. En vele gesprekken gevoerd over de toekomst van ADI en PPD, de samenwerking, de organisatie, de financiën, personeelsbeleid, groei… teveel om op te noemen.

Kortom niet vreemd dat Amatigue in QRU zei: “Ik vertrek met een rugzak vol kennis, inspiratie en vertrouwen voor de toekomst. En dat denken wij ook bereikt te hebben.”

Hier kunt u meer lezen over hun bezoek:

Ontmoetingsbijeenkomst in QRU

Bezoek aan Nederland | Vrouwenprogramma

Bezoek aan Nederland | Op stap met Aagje