Off grid centrale voor technische school

Mali is een ideaal land voor zonne-energie. De Dogon heeft geen elektriciteitsvoorziening dus net als de mobiele telefoon kan een vast net van centrales en kabels worden overgeslagen en kan men direct over naar kleine off-grid elektriciteitsvoorzieningen op zonne-energie.

De zon is ideaal want die schijnt de hele dag. Maar de hitte van de zon is een groot nadeel voor de levensduur van accu’s. Dat zonne-energie niet echt van de grond komt heeft te maken met accu’s die al snel het loodje leggen. Neem bijvoorbeeld straatlantarens die op steeds meer plaatsen in Mali te zien zijn: een paal met daaraan geïntegreerd een lamp, zonnecel en accu. Na een jaar begint de een na de andere lantaarn uit te vallen en vervangen van de accu is te duur.

Op het technisch Lyceum in Sangha worden elektriciens opgeleid. Dat worden de specialisten die de toekomst van de off-grid elektriciteit in de Dogon kunnen realiseren. In het standaard curriculum wordt nog uitsluitend aandacht besteed aan de elektriciteit die met een kabel het huis in komt en met leidingen, stopcontacten en schakelaars verdeeld wordt. In het onderwijs is daarom meer aandacht nodig voor zonne-energie. Toen Amatique en Saidou in Nederland waren hebben ze MBO’s bezocht en zich laten informeren over zonne-energie in de opleiding van elektromonteur.

ADI en PPD zetten stevig in op een praktische en voor de regio Dogon specifieke opleiding elektrotechniek. In januari gaan er drie pallets met speciale accu’s, zonnecellen, omvormers en kabels in de container naar Mali. Bij de school wordt ondertussen een klein gebouwtje gemaakt dat als centrale gaat dienen.

Vanwege het warme Malinese klimaat is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het interieur van de opslag zo koel mogelijk blijft. Daarom hebben we, naast het gebruik van HCEB als ons bouwmateriaal, voor de eerste keer besloten om dubbele wanden te maken. Tussen de twee lagen van de muren bevindt zich een luchtleemte; een overgang tussen de warme buiten- en koelere binnenlucht. De binnenmuren zijn niet direct blootgesteld aan de zon, zodat de stenen niet worden verwarmd. De ventilatie van het gebouw wordt verzorgd door kleine openingen in beide wanden. Hoewel de wind hier doorgang kan vinden, verhindert de positie van de openingen een directe stroming die zand in de opslag zou kunnen brengen. Het dak is ook op deze manier ontworpen dat de batterijen beschermd blijven. De buitenzijde van het dak is volledig gesloten, zodat het water niet kan binnendringen. Aan de binnenzijde heeft het openingen waardoor de warme lucht die bovenaan wordt opgevangen het gebouw kan verlaten.

Het hele project dient het onderwijs. Studenten werken mee met de bouw van dit bijzondere gebouwtje en met het installeren van de technische installatie. De centrale gaat de school van elektriciteit voorzien. Als de centrale klaar is kan er ook ’s avonds les gegeven worden.

Het gebouwtje is ontworpen door stagiaires bij LEVS; Intercel in Haarlem heeft de accu’s en zonnepanelen gedoneerd en ADI begeleid de realisering van de centrale. Dit is meer dan wat extra energie; dit is het moderniseren en professionaliseren van de energievoorziening in de Dogon waar een groeiende behoefte is aan elektriciteit.