Mali november 2017 | restauraties in Nando

De drone heeft ook in Nando rondgevlogen om het dorp in kaart te brengen maar daarvoor moeten we nog wat meer oefenen!

Wel gelukt zijn de restauratie van 3 ginna’s in de verschillende quartiers van Nando.

Samen met de bevolking is een plan van aanpak gemaakt en zijn jongeren betrokken bij de werkzaamheden. De belangrijkste doelen van de restauratie van het cultureel erfgoed van de Dogon zijn  naast het in stand houden van voorbeelden van de eeuwenoude leemarchitectuur ook het overdragen van kennis van de bouwtechnieken aan de jongere generatie en het zorgen voor werkgelegenheid en geloof in de toekomst van de dorpen.

Boureima Teme werkt namens de ADI aan deze doelen. Hij bezoekt de dorpen, inventariseert de mogelijke projecten samen met de dorpsbewoners.

Voorwaarde is dat het te restaureren huis bewoont blijft of wordt om zo bij te dragen tot het levend houden van de gemeenschap. Het is goed om te zien dat de restauraties in Nando geloof in de toekomst van het dorp opleveren.

Ook zal volgend jaar het onderwijs over de geschiedenis van de Dogoncultuur worden voortgezet. Bewustwording van de eigen cultuur blijkt enorm aan te slaan bij de leerlingen in de dorpen en zelfs hun leraren bleken heel nieuwsgierig naar het belang van de unieke geschiedenis van het volk de Dogon.