Mali november 2017 | Een drone in de Dogon

Als je aan drones denkt in Mali dan denk je aan het terrorisme in het noorden. Maar Bart en Jan Joost hebben een drone meegenomen op hun missie in november. Het leverde bijzondere beelden maar ook bijzondere waarnemingen op. De drone vloog voor de grotten van Toloy. Dezelfde grotten waar Herman Haan in de 60er jaren moeilijk naar opgehesen werd in een aluminium bol die hij door de Sahara naar de Dogon gebracht had. De drone kon bijna de grot invliegen en dat leverde bijzondere en nog nooit gemaakte beelden op.

De drone is ook gebruikt om de groene woestijn in beeld te brengen. Dat was meer dan een plaatje van bovenaf. Het bracht in beeld hoe de kale toppen van het duin zich verplaatsen en hoe de ‘bosquets’ die ADI omheind en beplant heeft’ zich kunnen handhaven tegen het oprukkende zand. Maar het meest interessant was de waarneming dat de toppen zich niet naar de rotswand verplaatsen maar ervan af. Dat was te zien aan de waaiers van zand rond de eenzame bomen die er nog staan. Het is nog maar een hypothese en in Wageningen kunnen ze onderzoeken of het echt zo is maar de met zand beladen wind die uit de woestijn komt keert tegen de rotswand en laat daarna het zand vallen omdat er een luwte ontstaat door te tegenwind uit de woestijn. Waar de rotswand ontbreekt is er ook geen duin.

Natuurlijk is de drone interessant en komen jongeren er massaal op af maar tegelijkertijd hoef je niet uit te leggen wat een drone is. Dat hebben ze allang ergens op de televisie gezien.