Bezoek aan Nederland | Vrouwenprogramma

Om meer ideeën op te doen voor de toekomst van het vrouwenprogramma nam Valerie Schuit (Viewpoint) ons mee naar Delphine Groot, van Bobo Couture, in Amsterdam Zuidoost. Delphine verkoopt Afrikaanse mode en sieraden en werkt samen met ontwerpers en kleermakers in Mali, Togo en Kenya. Als eerste try-out heeft zij ADI voorgesteld om een replica te maken van een top die zij nu al verkoopt met het verzoek  om deze in een mooie indigo variant na te maken. ‘Ik ga ‘m dan zelf in de winkel dragen en kijken wat de respons is. Als klanten het mooi vinden dan kunnen we misschien een bestelling doen’.

Bij Centrum Vrouw en Vaart gaf directeur Joke Kop een toelichting op het werk voor vrouwen uit Amsterdam Slotervaart. Maar liefst 1600 vrouwen volgen bij Vrouw trainingen en workshops over gezondheidszorg, voeding, computergebruik, sport, tuinieren en ondernemerschap. Een feest van herkenning voor Saïdou en Amatigue want hoewel de setting geheel anders is: in de manier van mobiliseren en activeren van vrouwen bleek enorm veel overlap te zitten. Naast deze bezoeken was er ook ruimte voor discussie met onder andere Voordouw Consultancy en het Centre for Collective Learning (Ccola). Op laatste moment regelde Valerie ook nog een afspraak bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en werd Saïdou in contact gebracht met de ambtenaren die betrokken zijn bij de Nederlandse VN-inzet in Mali.

Een volle agenda dus die uiteindelijk, aan de eettafel, eindigde in een eerste aanzet voor een nieuw meerjarenplan voor het vrouwenprogramma van ADI. In de volgende stap gaat de staf van ADI deze plannen uitwerken en wordt ondertussen in Nederland gewerkt aan een actief vrouwenteam dat de plannen vanuit Nederland gaat ondersteunen. Wordt vervolgd!