Donatie voor twee schooltuinen!

Begin oktober heeft onze stichting goed bericht gekregen van de JC Ruigrok Stichting Haarlem. Er is een toezegging van € 10.000,- voor de start van twee schooltuinen in Pays Dogon.

Onze partnerorganisatie ADI heeft enkele scholen uitgezocht waar men nu direct aan de slag kan gaan. Een vereiste is de aanwezigheid van water voor irrigatie en hulp van  leerkrachten en lokale bevolking. In de tuinen wordt ruimte gereserveerd voor kringonderwijs en kinderspel: het tuinonderricht gebeurt spelenderwijs volgens de taalbenadering L’AMI . Meer hierover is te lezen op onze site. De tuinen worden met gaas omheind ter voorkoming van vee-vraat. Allereerst worden bomen geplant: hun schaduw dient zowel de kinderen (buiten-les) als de gewassen. De omtrek van de schooltuinen wordt met struiken beplant, opdat een ‘groen lokaal’ ontstaat. De tuinen worden verder per gewas ingedeeld: het onderwijs is gericht op collectief leren en verantwoordelijk zijn. De keuze van in de schooltuinen te ‘verbouwen’ gewassen ligt bij de scholen zelf, met als voorbeeld tuinen die in de dorpen al zijn aangelegd door en voor de vrouwengroepen. Het gaat dan om de traditionele gewassen als uien en bananen, maar ook peterselie, munt, citroengras, sla, papaya, biet, aardappel, kool, radijs en wortel  –  alle gezonde verrijkingen van het menu. Elke tuin krijgt een afsluitbare materiaalopslag waarin het gereedschap wordt bewaard.

Bestuur van de Ruigrokstichting…heel hartelijk dank!

Hieronder ziet u een voorbeeld van een  taaltekening:

De tekening komt uit correspondentie tussen kinderen van de deuxième cycle van Sangha B en kinderen van groep 7/8 van de oecumenische  basisschool Kawama te Purmerend. Het onderwerp was: help jij wel eens iemand of word jij wel eens geholpen? En waarmee dan?