Basisschool Bombou

De basisschool Bombou ligt in het dorp Bombou in het centrum van Mali, in de open vlakte bij het Bandiagara Cliff in het Dogonland, het gebied waar de Dogon en de Peul leven. De school is een ensemble van een onderwijsgebouw, een sanitaire blok, een kantoor voor de directeur en de docenten, een bergruimte en een gemeenschappelijke buitenruimte. De school is bedoeld voor kinderen van twee verschillende culturen, de Dogon en de Peul. Hoewel ze zo dicht bij elkaar wonen, hebben ze moeite om vanwege de vele taalvariaties en dialecten met elkaar te communiceren. De nieuwe school zal deze twee verschillende etnische groepen verbinden.

Ontmoeting met het dorp
Het ontwerp wordt getoond aan de vrouwen en kinderen

De school is een duurzaam gebouw. Het bestaat uit drie klaslokalen met een ronde vorm  en creëert een verbinding met de lokale bouwtradities. Het gebruik van lokaal geperste aardestenen zorgt voor een vanzelfsprekende integratie met de omgeving, net zoals bij alle omliggende dorpen die in het landschap opgaan. De hydraulisch geperste aarden blokken (HCEB) worden geproduceerd met het bodemmateriaal op het terrein waardoor de productiekosten en de aantasting van het milieu enorm verminderd worden. Ze zijn niet alleen duurzaam, maar ook veel beter dan de traditionele kleigebouwen bestand tegen het klimaat van zowel de hete zon als de zware regenval. Het gecreëerde binnenklimaat is ook aanzienlijk koeler, een perfecte omgeving voor de kinderen om te leren.

In Mali is de samenwerking met de lokale gemeenschap en de onderwijsautoriteit (CAP, programmering en inspectie)  nodig om een ​​school te bouwen. In feite ondersteunt het dorp niet alleen de bouw, maar ook de kinderen, Dogon en Peul, om samen naar school te gaan.

Situatie en doorsnede
Bovenaanzicht
Uitzicht op de klaslokalen en binnenplaats
Bouwproces
De bouw van een nieuwe waterput dichtbij de school

Voor meer informatie (in het Engels) klik hier.