Duinfixatie

Project uitbreiding in 2014

Met de opgedane ervaringen uit 2012 en 2013 en een sterk vergroot draagvlak bij de lokale bevolking kunnen we het project voortzetten met de best-practices volgens het leidende principe van ‘veel impact met weinig’:

– Duinfixatie met Euphorbia en lokaal gras (Telle)

– Boomopkweek door de vrouwen in twee kwekerijen

– Varieteit aan lokale waardevolle bomen planten (lokale kennis)

– Compost maken voor de aanplant

– Waterboxen (900) voor de moeilijke soorten en op de velden

– Hekken plaatsen voor herstel biotoop met kleine bossen

– Bevolking is gemotiveerd

– Trainingen geven met lokale partnerorganisaties

A) Duinfixatie:

Het plan is om in principe elk jaar 20 tot 30 hectare aan te planten met Euphorbia. In 2014 is dit gebeurt in de zone tussen Yougo en Koundou (zie kaart 2). Naast het aanplanten, het zaaien van Telle en het instellen van een brigade ter bescherming, zullen de erosiegeulen aangepakt worden. In de grote geulen is het plaatsen van matten niet afdoende. Hier zullen dijken gemaakt worden met zandzakken, om de kracht van het water te stoppen. In 2014 is er een proef gestart , maar begin 2015 zullen 3000 zandzakken in de grootste geulen gelegd worden.

Als er meer budget beschikbaar komt, kunnen we in meer zones tegelijk werken aan de duinfixatie. De bevolking in diverse dorpen zijn door het werk wat in 2013 gedaan is overtuigd geraakt van de mogelijkheid om deze bedreiging te keren en willen heel graag dit probleem aanpakken bij hun dorpen.

Er zijn nu (30-8-2014) 44 hectare duin gefixeerd met Euphorbia in een zone duin van 9 kilometer.

GWI_duinfixatie