Restauratie projecten Nando en Yougo

Dit jaar zal er begonnen worden met de restauratieprojecten in Nando en Yougo, waarbij delen van het culturele erfgoed door ADI en de dorpen aangepakt zullen worden. Er zijn aanvragen ingediend bij het Prince Claus Fund en het World Heritage Fund. We hopen dit jaar echt te kunnen beginnen na alle voorbereidingen die in het afgelopen jaar hebben plaats gevonden. De aanvragen zijn nog maar het begin.

In Yougo zal er begonnen worden met de restauratie van de Telem woningen waarvan wij op foto’s hebben kunnen vaststellen dat in de afgelopen 20 jaar er een groot verval is van de lemen torens. Tijdens ons bezoek hebben we enkele woningen gedocumenteerd en uitgetekend.
In Nando wordt het dak van het vrouwendeel van de Moskee gerestaureerd. Door de jaren heen hebben niet alle delen van de moskee even veel aandacht gekregen bij het onderhoud van het leem pleisterwerk. Termieten hebben het hout van de daken beschadigd en de daken lekken. De daken zullen dus grondig gerestaureerd moeten worden. Behalve de moskee worden er delen van de unieke stenen ommuring van het dorp herbouwd.

DSC_0087
Telem woningen onder de rotswanden
131202_nando (67)
Het Moskee van Nando
DSC_0190
Filmopname interview Sirou over de waarde van het culturele erfgoed

 

131202_nando (32)
Het vrouwendeel heeft in de loop der jaren minder aandacht gekregen dan de Moskee
DSC_0015
Ook de houten constructie is zwak door termieten en lekkages

 

 

 

 

 

 

Het dak van de Moskee