Het Professor Joop van Stigtpark

In 2012 hebben de bewoners Jan Nijhof en Andrea Jonker het initiatief genomen tot een petitie om het groengebied rond de door Joop gebouwde complexen Groenhoven en Gouden Leeuw te vernoemen naar Joop. Er hebben maar liefst 350 mensen de petitie getekend.

Het Dagelijks bestuur van Stadsdeel Amsterdam Zuidoost heeft dit verzoek gehonoreerd, mede ook om de waardevolle en gerestaureerde herinneringen die hij in Amsterdam heeft nagelaten. Zijn naam zal vereeuwigd worden in het Professor Joop van Stigtpark.

De officieel opening is op 13 december. De tijd zal nader bekend worden gemaakt.

Gonny

Joop+van+Stigt

Op 4 november 2011 overleed architect professor Joop van Stigt. In ons stadsdeel zijn de complexen Gouden Leeuw en Groenhoven van zijn hand. En daarbij is aan elk detail gedacht inclusief de bomen rondom de torens. Bij de uitvoering was Van Stigt regelmatig op de werkplek om aanwijzingen te geven, leert de overlevering. Kortom een betrokken architect, die begon op de ambachtsschool, en veel ziel in zijn werk heeft gelegd. Nog steeds geniet hij onder de bewoners van de complexen een hoog aanzien.

Dat leidde er toe dat er in 2012 een initiatief bij bewoners Jan Nijhof en Andrea Jonker ontstond om het heringerichte groengebied tussen de complexen te vernoemen naar Van Stigt (1934-2011). De petitie werd door ruim 300 mensen gesteund. Vorige week heeft het Dagelijks Bestuur dit verzoek gehonoreerd.

Ik ben er trots op dat de eigenzinnige man die Amsterdam zo veel waardevolle en gerestaureerde herinneringen heeft nagelaten binnenkort vereeuwigd wordt in een park tussen ‘zijn’ jonge monumenten Gouden Leeuw en Groenhoven. Ik hoop met collega Urwin Vyent en de betrokkenen nog dit jaar de nieuwe straatnaam te mogen planten in het park.

Emile Jaensch