Nando een dorp met mogelijkheden

In Nando hebben we de eerste bijeenkomst georganiseerd voor een nieuw groot project dat we hopelijk de komende jaren kunnen realiseren. Het voert te ver om het gehele project uit te leggen (zie publicatie). In hoofdlijnen is het idee om dit unieke Unesco werelderfgoed dorp in zijn geheel te gaan renoveren de komende jaren. We hebben hier al jarenlang gewerkt aan de realisatie van een duurzame watervoorziening en hebben ook al enkele panden gerenoveerd.

Het project dat ons nu voor ogen staat willen we doen om de lokale economie te versterken door het creëren van werkgelegenheid. Met die werkgelegenheid komen weer middelen vrij om te investeren in de landbouw. Dit wordt gecombineerd met het opleiden van jonge mensen in hun eigen lokale techniek die verloren dreigt te gaan. De technische school zal ook partner worden in het proces. We hopen dat het ook lukt om in deze regio samen te gaan werken met het DVI en de vrouwen. Maar als niet onbelangrijk aspect zal, zoals gezegd, een uniek Unesco monument worden behouden.

Een ambitieus plan dat alleen maar gaat werken als het gedragen wordt door het hele dorp, mannen, vrouwen, jong en oud. Wat ook cruciaal is dat zij voorop gaan in de aanpak en dat wij hun gaan ondersteunen, het is hun eigen dorp en moet door henzelf gezien worden als een noodzaak. Een groot deel van de dag is hierover overlegd met diverse vertegenwoordigers van het dorp, de burgemeester van Nando en Nombori en een vertegenwoordiger van de culturele missie in Bandiagarra.

Het uitgangspunt dat het alleen maar gaat werken als zij voorop lopen werd breed gedragen en ik denk dat we wat dat betreft kunnen spreken van een echte officieuze aftrap van het project. Het dorp gaat de komende maanden werken aan het verbeteren van de bereikbaarheid van het dorp en wij gaan de komende maanden besteden aan het maken van een gedetailleerde inventarisatie van de benodigde werkzaamheden zodat wij een plan van aanpak kunnen maken. Als belangrijkste taak ligt voor ons nu het organiseren van de fondsenwerving die los staat van de fondsenwerving van SDO.