Landbouw & Technisch lyceum Sangha

Drie jaar gelden hadden wij in Sangha er het eerste gesprek over met Aly Dolo de burgemeester van Sangha, een praktisch lyceum met bouwen en landbouw opleidingen in Sangha. Hopelijk gaat het lukken in 2014 om te starten met de bouw. Er zijn in ieder geval een aantal belangrijke stappen gezet die een voorwaarde zijn om te starten. 2 maanden geleden is de minister van onderwijs in Sangha geweest en heeft zijn principe akkoord uitgesproken. Overtuigd ook door de grote hoeveel al aanwezige basis scholen in de regio waarvan wij er een behoorlijk deel van hebben gerealiseerd. De tweede voorwaarde is het beschikbaar stellen van de diverse dorpen, wijken van Sangha van een terrein. Dat is ook geregeld en geformaliseerd door een contract.

We zijn ook zelf als SDO- ADI langs geweest bij de minister om ook hier zelf bevestigd te krijgen dat er een dubbel school gerealiseerd mag worden met steun van de overheid die de volledige financiering van de leraren op zich moet nemen. Het aantal leerlingen bepaald uiteindelijk altijd deze financiering. Uitgangspunt is in totaal 600 leerlingen minimaal. De laatste voorwaarde vinden wij altijd is het committent van de dorpen in dit geval om bij te dragen de komende jaren.

Hiervoor was er een bijeenkomst belegd met de burgemeester, de Sousprefect Sangha, de CAP Sangha, De afgevaardigde van de gemeente (Cercle de Bandiagarra) Bandiagarra waar Sangha weer onder valt, de belangrijkste Chef de villages, en de vetegenwoordiger van de ouders (EPU) De gemeenten hebben een terrein van 5 hectare beschikbaar gesteld langs de route van Sangha naar Tiogou vlak bij de scholen cluster van de 2e cyclus.

De bouwlocatie (5 hectare) in de vlaktes van Sangha

In beginsel zal de school globaal bestaan uit 12 klassen 3 ateliers, een administratie en bijeenkomsten hal en nog wat facilitaire ruimten. Een behoorlijk deel van het terrein gaan wij geschikt maken voor praktijk landbouwonderwijs. Wij zullen de komende jaren moeten gaan zorgen dat de financiering rond gaat komen en gaan hiervoor een project voorstel maken. Belangrijk is wel dat er een lokale Dogon bereid is bijna 25% van het project mee te financieren. Als we de financiering rond krijgen hopen we in 2014 te starten met dit project. We houden u op de hoogte van de plannen en de benodigde financiering.