Gangouroubouro, strak en netjes

Bij ons vorige bezoek in december was er geen tijd geweest voor een eerste steenlegging en dus was er bij aankomst een volledige delegatie met alle school kinderen vol enthousiasme aanwezig.

Basisschool Gangaroubouro from stichting dogon onderwijs on Vimeo.

   

De bouw loopt ook hier heel voorspoedig. Het team van Esay Dara voert hier het werk uit, metselaars opgeleid op onze Technische school in Sévaré. Geweldig om te zien hoe precies gemaatvoert, strak en netjes dit werk wordt uitgevoerd met ook nog een zeer weinig verlies aan stenen.

Het word een mooi spektakel als ik voorstel om de kinderen plaats te laten nemen op de zitmuurtjes die het extra grote terras van de school gaan vormen. Ik ben verbaasd als ik hoor, en zie, dat er hier al ruim 220 leerlingen zijn en 5 leraren.

De school van Gangaroubouro maken wij op aanvraag van de lokale aannemer, in tegen stelling tot Tanouan Ibi, met een stalen dak. Met een grote strook ‘Braziliaans’ metselwerk voor de ventilatie en smallere lange ramen die kunnen kantelen. De aanleiding voor dit nieuwe model is dat er nog een heleboel stalen platen op voorraad liggen in onze opslag en dat Amatigue toch wat zorgen had over de grondkwaliteit in het gebied en dus liever een wat lichter gebouw zou willen maken. Het nieuwe model past ook wel wat meer in de open vlakte. de dorpen liggen ook buiten de rijkere Architectuur zone die echt langs de rotswand en op het plateau ligt. Een voordeel van het grote stalen dak kan ook zijn dat we door het werken met de grote overstekken extra schaduw plekken creëren. We gaan in november kijken en evalueren of de school ook daadwerkelijk veel verschilt in klimaat en “prijs” en andere kwaliteiten. Hij ziet er in ieder geval al schitterend uit met alle kinderen op de grote veranda.

Klik hier voor het terrein naast het dorp waar de school momenteel wordt opgebouwd.

Tip: klik links boven bij het pijltje Aerial om de luchtfoto’s zichtbaar te maken.