Opening school Balaguina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik wil mijn bezoek niet al te veel ruchtbaarheid geven en ook het uitnodigen van hoogwaardigheidsbekleders heb ik beperkt. Bij Balaguina is toch een feestelijke ontvangst als wij aankomen. De kinderen van de school zijn mooi uitgedost en lopen zingend en muziek makend voor ons uit. Er zijn geen formele praatjes zodat ik gewoon met iedereen kan praten. De directeur  van het bureau Urbanisme region Mopti, Bourema Kone, en collega vergezellen ons. Zij kennen de school en het ton gewelf nog niet. Hij is enthousiast, vooral ook over de temperatuur binnen. In deze tijd van het jaar loopt gedurende de dag de temperatuur op tot 39° terwijl het binnen bijna koel te noemen is.

 

 

 

 

 

Het was een opmerkelijke bijeenkomst, omdat er zeer speciaal uitgedoste jongens rondliepen. Niet allemaal zo vrolijk als je zou denken. Hun muziek instrumenten verraadden dat ze zijn begonnen aan de periode van de besnijding en de stap naar volwassenheid. Met name de vrouwen zijn weer in grote getallen aanwezig en dansen uitbundig. Eén van de vrouwen heeft tijdens de gehele bouw van de school het eten bereid voor de mannen. Een vrouw wil ons spreken namens de vrouwen van het dorp (matrone). Ze spreekt Frans maar ze wilt toch liever praten in het Bambara.

De vrouwen zijn gewend aan samenwerken en zouden graag zien, nu de school klaar is, dat er ook wordt meegedacht over andere voorzieningen in het dorp zoals een gezondheidscentrum, maternité, microkredieten, water en een graanmolen. Wij leggen eerst uit dat we niets geven, dat het zo niet werkt en dat wij eigenlijk alleen maar willen praten over partnerschap. Daarnaast leg ik uit dat er een aantal stichtingen zijn die samenwerken en dat SDO zich richt op onderwijs, water en bovendien steeds meer op opleiden en landbouw. Bij alles geldt dat we dat willen doen in partnerschap. Ze lijkt  het meteen helemaal goed op te pakken en de aanpak te snappen. Ze vertelt het volgens Amatigue ook heel helder door aan de andere vrouwen van het dorp. We geven aan dat we hun wensen zullen bespreken en zeggen niets toe. Het is een mooie gelegenheid om nogmaals te benadrukken dat het dorp eerst nog het een en ander moet gaan afronden bij de school zoals eerder besproken is. Bij alles moet gelden het dorp loopt voorop en wij volgen.

Opening basisschool Balaguina from stichting dogon onderwijs on Vimeo.