De eerste renovatie activiteiten en resultaten

De laatste jaren hebben sommigen van de betrokken families een paar voorlopige reparaties en onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Wij zijn daarom ook begonnen met het zekerstellen van die gebouwen en huizen die in de meest kritieke situatie verkeerden. Naast deze ingrepen zijn we samen met de lokale bewoners begonnen met het repareren van drie huizen. We zijn bij twee eenvoudige huizen gestart met het repareren van de gevels. We hebben de werkwijze bekeken en bediscussieerd, we inspecteerden de leemkwaliteit en hebben deze bovendien getest na één, twee en drie jaar regen. Het laatste voltooide project betrof de restauratie van het huis van een groot familie, dat volkomen ontbloot was geraakt, geen spatje leem meer over.

De werkzaamheden werden niet slechts door één familie uitgevoerd maar de taken werden door een hele groep opgepakt. Dit vormde voor ons ook een belangrijke testcase ter voorbereiding van het werkproces voor de volgende huizen.

De gerestaureerde huizen hebben nu bewezen dat zij twee regenseizoenen hebben kunnen doorstaan. Dit betekent ook dat de manier van bepleistering, met gebruikmaking van een mengsel van leemsoorten en de manier van toepassing ervan zich bewezen hebben als de juiste. Ook is nu bewezen dat er een veel betere kwaliteit, inzet en organisatie van werkzaamheden wordt bereikt indien inwoners samenwerken aan één huis tegelijk in plaats van hot en her over het dorp verspreid verschillende reparaties gaan lopen uitvoeren. Deze conclusie onderstreept de effectiviteit van de coöperatieve aanpak.