Ontdekking van het dorp, architectuur en erfgoed

Het is niet zo eenvoudig om een beschrijving te geven van de dorpen, de aanblik van Yougo en zijn schoonheid. Het dorp Yougo Piri is minder lastig te begrijpen. Het overweldigende moment waarop je plots de huizen ziet die bijna tegen de wand geplakt lijken te zijn. En dat nadat je vanuit de vlakte 300 meter omhoog geklauterd bent, komende van Koundou, Yendouma of Tiogou. Als je dan door het dorp Yougo Piri heen loopt, kom je bij het “dak” van de berg en kun je doorwandelen naar Yougo Dogorou aan de andere zijde van de vrijstaande berg.

Je loopt dan over van takken gemaakte bruggetjes die de kloven overbruggen die de bergwanden doorsnijden en je komt bij de toegang tot Yougo Dogorou. Opnieuw beschermen takken je tegen een val in een zeer nauwe en steile spleet en je kunt dan via typische Dogon ladders doorklimmen naar de nabije grotten met de oude huizen van de Tellem.

Als je dan doorloopt stuit je op twee dammen die wij hebben aangelegd en waarin het water dat in het regenseizoen valt, is opgeslagen (zie ook het vervolg verder in de tekst). Tot slot beland je dan bij het uitzichtpunt op de best geconserveerde graanschuurtjes van de Tellem onder het enorme overhangende gedeelte van het rotsmassief.

Wandelend tussen de huizen van het dorp, die verspreid liggen tussen de rotsblokken en in de meeste gevallen van meerdere etages voorzien zijn, kom je op het dorpsplein met de Toguna, de enorme Boabab. Naar deze plek komen mensen vanuit het hele Dogon land voor adviezen en raad en dit is ook de plaats waar de Sirigi en de Dama beginnen. Het dorp loopt langs de hellingen naar beneden door. Je verlaat het dorp aan die kant van de berg via Yougo Na met zicht op de rotswanden van Bandiagara en Koundo.