Aanpak en raadpleging

Het project in Yougo kan niet door de oudere mensen die er nu wonen worden uitgevoerd, maar zij spelen wel een belangrijke rol in de restauratie op basis van hun kennis. We hebben met hen al overleg gevoerd over de algehele aanpak van het werk, de werk periode en over de jongere mensen en de teams die de werkzaamheden in de toekomst zullen uitvoeren. Het is duidelijk dat het dorp zal profiteren van het project maar wij willen ook graag garanties vanuit het dorp dat zij de werkzaamheden daadwerkelijk kunnen realiseren. Om die reden zal er ook ondersteuning geboden worden vanuit andere dorpen zoals Yendouma, Tiogou en Koundo.

Actieplan en uitvoering

Gebaseerd op onze ervaring in Nando en Arou, tezamen met de expertise van de betrokken organisaties, SDO, ADI en de Mission Culturelle Bandiagara (zie ook de achtergrond informatie hierna) en met de breed gedragen steun van de lokale en nationale overheden, hebben we een voorstel voor een actieplan voor de periode 2013 – 2017 gemaakt. De Stichting Dogon Onderwijs zal de leiding nemen bij de organisatie van dit proces. Er zal een kantoor en een werkplaats komen in het dorp Koundou en Sangha. Daar is ook draadloos internet beschikbaar, waardoor het heel goed mogelijk is om met alle betrokken partijen in contact te blijven. Onze lokale team leider Keneko Dara heeft al ervaringen opgedaan met het uitvoeren van renovaties. Hij was verantwoordelijk voor de renovatie van het huis van de Hogon in Arou, onder de supervisie van de Mission Culturelle in Bandiagara. De belangrijkste rol echter is natuurlijk weggelegd voor de inwoners van Yougo, die ondersteund zullen worden vanuit de omringende dorpen zoals Koundou, Yendouma en jongere familieleden die in Seno wonen. De organisatie van het proces is gebaseerd op hun medewerking. We hebben met de dorpshoofden, de hoofden van de families en met de burgemeester van Sangha overleg gevoerd. Het lijkt hen haalbaar om het dorp in 4 jaar te renoveren. De werkzaamheden door het dorp en de samenwerkende dorpen zullen van oktober tot mei worden uitgevoerd, dat wil zeggen voor en na de belangrijke oogst periode en de regentijd. De voorbereiding van het werk, het documenteren van de verschillende huizen en de organisatie van materialen kunnen door de andere teamleden worden uitgevoerd in de periode tussen juni en oktober.

Het doel is ook om met de bouw van een kleine praktijkschool te beginnen (10 klassen) in Sangha, tezamen met een paar lokale partners. Op deze school zullen cursussen traditioneel metselwerk, bouwen met lokale materialen op een nieuwe en op de traditionele manier, en vernieuwing van landbouw technieken gegeven worden. Het project van Yougo past erg goed in het curriculum van de doelstellingen van deze school.

Taken van de diverse leden van de projecten

Stichting Dogon Onderwijs (SDO):
Verantwoordelijk voor het financieel beheer, slotrapportages, voorlichting, reizen en publicaties (in het Engels en in het Frans). Samenwerking met LEVS architecten in Amsterdam en in Mopti (lokale vestiging) en, indien mogelijk, met studenten van de Technische School in Sévaré, en met studenten van de school voor architectuur in Bamako. De projectleider van SDO zal de werkzaamheden drie keer per jaar bezoeken, waarbij deze bezoeken gecombineerd zullen worden met andere projecten, zodat reiskosten en andere kosten beperkt kunnen worden. Communicatie met ADI, het kantoor in Sévaré en in Sangha, zal wekelijks via skype en e-mail plaatsvinden. Het feitelijke programma voor het formuleren van de renovatie zal door SDO worden uitgevoerd, maar ADI zal de daadwerkelijke uitvoering ter hand nemen.

Association Dogon Initiative (ADI):
Organiseert het veldwerk met de verschillende lokale partijen die bij het project betrokken zijn door middel van twee technische projectleiders en één financiële en algemeen projectleider. Werkzaamheden worden verricht vanuit het kantoor in Sangha en Koundou.

Mission Culturelle Bandiagara:
Alvorens te starten met de projecten, zullen de werkzaamheden grondig doorgenomen worden met de Mission. Om die reden zal zij SDO vergezellen tijdens de bezoeken aan Yougo.

Resultaten van het project        

a. Het eerste resultaat van het project is natuurlijk de complete renovatie van het dorp Yougo Dogorou.

b. Het tweede resultaat dat we in dezelfde periode beogen te bereiken is de versterking van de economische situatie. Het organiseren van scholen, van water, het verbeteren van landbouw methodes door samenwerking met IFD (Initiative Femmes Dogon), die al heel actief is in de regio Koundou.

c. Het derde resultaat waarvan wij hopen dat wij het zullen bereiken betreft het heffen van toegangsgeld voor toeristen, in samenwerking met de Mission Culturelle, zoals dat ook geschied is in Songho en in Nombori. Daarmee zorgen we er voor dat toerisme mede bijdraagt aan de economische basis van het dorp. Daarbij gaan we ervan uit dat toeristen de komende jaren terug zullen keren naar Mali en deze regio. We gaan er ook vanuit dat het hierna te noemen laatst beoogde resultaat, de rapportage en de publicaties, het toerisme zullen stimuleren.

d. Het vierde resultaat waar we op uit zijn betreft de groei van lokale kennis en enthousiasme omtrent het bouwen met lokale materialen, wat zo belangrijk is voor een duurzame beklijving in de toekomst van het gebied.

e. Het vijfde resultaat dat we beogen is de continuering van unieke culturele aspecten van de Dogon, het feest van de Dama, het Sigiri feest en het genootschap der maskers die zo heel in het bijzonder verbonden zijn met deze unieke cultuur en deel uitmaken van de Unesco doelstellingen.

Het laatste resultaat. Ieder jaar zal er een terugblik op het project gegeven worden en een financiële rapportage. Na het afronden van het project, voorzien voor 2017, zal er een algehele evaluatie met een financiële slotrapportage gemaakt worden. De publicaties zullen in het Engels en in het Frans opgesteld worden en zullen via internet wijd en zijd beschikbaar zijn als onderdeel van een leerproces. Dit materiaal zal ook ingezet worden bij een reizende tentoonstelling die in Mopti zal beginnen in het ‘Centre for Earth Architecture’, gebouwd door de Aga Khan Trust for Culture.