Actieplan en uitvoering

Gebaseerd op de voorgenoemde ervaring met drie huizen, in combinatie met de ervaring van de betrokken organisaties (Stichting Dogon Onderwijs, ADI en Mission Culturelle Bandiagara, zie ook de achtergrond informatie, en de ETSJ, Ecole Technique Saint Joseph Sévaré), alsmede door de grote steun die door de lokale en nationale overheid aan onze visie gegeven is, hebben wij een voorstel voor een actieplan voor de periode 2013 – 2017 opgesteld. De Stichting Dogon Onderwijs zal de leiding nemen bij de organisatie van dit proces. De belangrijkste rol echter berust bij de inwoners van het dorp Nando. De organisatie van het proces zal op hun medewerking gegrondvest zijn. We hebben met de dorpshoofden en de hoofden van de families gesproken, en tevens met de burgemeester van het dorp. Het lijkt hen haalbaar om één buurt per jaar te renoveren, zodat het hele proces drie jaar in beslag zal nemen. Daarnaast zijn er een paar bijzondere gebouwen en onderdelen zoals de muur rondom het dorp die ook één jaar zullen vergen. De inzet vanuit het dorp zal geleverd worden van de maand oktober tot en met de maand mei, dat wil zeggen voor en na de belangrijke oogstperiode en het regenseizoen. De voorbereidingen van de werkzaamheden, de documentatie van de verschillende huizen en de organisatie van materialen kunnen dan in de periode tussen juni en oktober door de andere teamleden uitgevoerd worden

Taken van de verschillende leden van de projecten

Stichting Dogon Onderwijs (SDO):
Verantwoordelijk voor het financieel beheer, slotrapportages, voorlichting, reizen en publicaties (in het Engels en in het Frans). Samenwerking met LEVS architecten in Amsterdam en in Mopti (lokale vestiging) en, indien mogelijk, met studenten van de Technische School in Sévaré, en met studenten van de school voor architectuur in Bamako. De projectleider van SDO zal de werkzaamheden drie keer per jaar bezoeken, waarbij deze bezoeken gecombineerd zullen worden met andere projecten, zodat reiskosten en andere kosten beperkt kunnen worden. Communicatie met ADI, het kantoor in Sévaré, zal wekelijks via skype en e-mail plaatsvinden. Het feitelijke programma voor het formuleren van de renovatie zal door SDO worden uitgevoerd, maar ADI zal de daadwerkelijke uitvoering ter hand nemen.

Association Dogon Initiative (ADI):
Organiseert het veldwerk met de verschillende lokale partijen die bij het project betrokken zijn door middel van twee technische projectleiders en één financiële en algemeen projectleider. Werkzaamheden worden verricht vanuit het kantoor in Sévaré.

Mission Culturelle Bandiagara:
Alvorens te starten met de projecten, zullen de werkzaamheden grondig doorgenomen worden met de Mission. Om die reden zal zij SDO vergezellen tijdens de bezoeken aan Nando.

Inwoners van Nando:
Het leeuwendeel van het werk zal verricht worden door de inwoners van het dorp Nando. De hoofden van de buurten hebben ons al een lijst gegeven met 20 jonge mannen en vrouwen in elke buurt (60 in totaal) die samen zullen werken aan de projecten. Sommigen van hen zullen de juiste soort banco verzamelen. Anderen zullen werken aan de mengsels en de voorbereidingen. Vrouwen zullen voor het water zorg dragen. Tot slot is er een groep geformeerd voor ‘metselwerk en bepleistering’. Deze groep zal de komende jaren telkens voor bijna vier maanden beschikbaar zijn indien de financiering toereikend is

Resultaten van het project

a. Het eerste resultaat van het project is natuurlijk de complete renovatie van het dorp Nando en zijn moskee.

b. Het tweede resultaat dat we in dezelfde periode beogen te bereiken is de versterking van de economische situatie. Het organiseren van scholen, van water, het verbeteren van landbouw methodes door samenwerking met IFD (Initiative Femmes Dogon).

c. Het derde resultaat waarvan wij hopen dat wij het zullen bereiken betreft het heffen van toegangsgeld voor toeristen, in samenwerking met de Mission Culturelle, zoals dat ook geschied is in Songho en in Nombori. Daarmee zorgen we er voor dat toerisme mede bijdraagt aan de economische basis van het dorp. We gaan er ook vanuit dat het hierna te noemen laatst beoogde resultaat, de rapportage en de publicaties, het toerisme zullen stimuleren.

d. Het vierde resultaat waar we op uit zijn betreft de groei van lokale kennis en enthousiasme omtrent het bouwen met lokale materialen, wat zo belangrijk is voor een duurzaam beklijving in de toekomst van het gebied.

e. Het vijfde en laatste resultaat. Ieder jaar zal er een terugblik op het project gegeven worden en een financiële rapportage. Na het afronden van het project, voorzien voor 2017, zal er een algehele evaluatie met een financiële slotrapportage gemaakt worden. De publicaties zullen in het Engels en in het Frans opgesteld worden en zullen via internet wijd en zijd beschikbaar zijn als onderdeel van een leerproces. Dit materiaal zal ook ingezet worden bij een reizende tentoonstelling die in Mopti zal beginnen in het ‘Centre for Earth Architecture’, gebouwd door de Aga Khan Trust for Culture.