Werkbezoek november 2012

Mali was veel in het nieuws de afgelopen weken en helaas niet het nieuws waar je op zit te wachten. Van 26 november tot 9 december waren Jurriaan en Jan Joost Peskens toch op werk bezoek  en het is een hele vruchtbare reis geweest. De komende weken zullen we  op de website en in de nieuwsbrief iedereen op de hoogte brengen van het verloop van de reis. We zijn gestart na het uittekenen met de bouw van de school in Tanouan-Ibi, wat later dan gedacht, maar de reden is alleen maar positief; de bewoners zijn nog steeds druk met het binnenhalen van de oogst. Doordat het dit jaar heel veel geregend heeft is de oogst zeer goed en zullen eindelijk weer voorraden kunnen worden aangelegd na twee zeer magere jaren. In januari start de bouw van de school van Gangouroubouro.

De eerste steen voor de school in Tanouan Ibi is gelegd

 

 

 

 

 

 

De gerenoveerde scholen van Koundou, Kourounde, Kani-Kombole en Sogoudourkoum zijn bezocht. Bij alle scholen zijn er voldoende leerkrachten, gemotiveerde directeuren en loopt ook de betaling van de salarissen goed! Bij de scholen hebben we afspraken gemaakt over de werkzaamheden die het dorp en de scholen gaan doen, zoals het maken van een schooltuin, het planten van een Jatropha “hek” met daarin Moringa bomen en soms extra bomen op het terrein of wat muurtjes bij de leraren woningen.

In Nombori is de school die gefinancierd is door stichting Dogon Bloemendaal bezocht om te kijken of ook daar alle schoolbanken aanwezig zijn. Ook zijn er afspraken gemaakt voor het inrichten van een tweede gebouw dat niet is afgemaakt door een Amerikaanse donor. Veel ONG zijn niet meer aanwezig, zeker niet in het Dogon gebied en wij moeten gaan nadenken of en hoe we praktisch om kunnen gaan met dit soort projecten of gebouwen. Wij hebben gelukkig inmiddels een aardige zelfstandig werkende organisatie die weet hoe ze het werk moeten organiseren. Hoe om te gaan met lege gebouwen en half afgemaakte putten, dit zijn echte bespreek punten. We hebben ook al een aantal potentiële locaties bezocht voor nieuwe scholen waar we eind 2013 mee hopen te kunnen starten als we de financiering daarvoor hebben.

Er is overleg geweest met een aantal burgemeesters, De Sous prefect van Madougou en de scholenorganisatie van de overheid; de “CAP” in Koro en Bandiagara. Het wordt steeds belangrijker om ook als partner van hen op te treden en samen duidelijke afspraken te maken over leraren en leermiddelen. De leermiddelen zijn bij veel scholen echt te schaars en daar zouden we nu gezien de huidige situatie moeten kijken of we daar donoren voor kunnen vinden.

Op de technische school is de eerste Prix de Joop competitie gehouden en zijn de eerste prijzen uitgereikt. De school loopt goed, zeker de metselafdeling onder leiding van Basil. SDO gaat met ADI zorgen voor stage projecten voor 12 leerlingen in februari 2013, want daar is grote behoefte aan. Dit zal gecombineerd worden met het plan voor ondernemerschap en de uienopslag, maar daarover later meer!

Er is veel tijd gestoken in het opstarten van twee grote nieuwe projecten. De renovatie van de dorpen Yougho Dougourou en Nando. In hoofdlijn is het idee achter deze projecten het combineren van waterprojecten, zorgen voor werkgelegenheid, leerling bouwplaatsen en bovenal het behouden van de unieke kwaliteit van deze “Unesco”erfgoeddorpen die nu door allerlei gebreken en het ontbreken van toerisme snel achteruitloopt. Deze reis is vooral  gebruikt om het partnerschap met de gehele gemeenschap te bespreken.  De dorpen moeten het voortouw nemen en wij ”volgen”. Voor deze echt zeer grote projecten zullen wij aparte financiering moeten vinden die los staat van het huidige programma.  Dat zal niet eenvoudig zijn maar is een uitdaging voor ons in Nederland !

 

De gedetailleerde verslagen zullen spoedig volgen. Rest mij nu om met name Jan Joost te bedanken die mij heeft vergezeld deze reis en heel veel film materiaal heeft gemaakt dat wij gaan inzetten voor de verslaglegging.