Berichten uit Dogon en Mali

Beste Vrienden en Vriendinnen van SDO

Jullie hebben vast allen het nieuws uit Mali gehoord. Naast het nieuws in de media hebben we ook informatie van onze contacten, zoals ons team, het bestuur en de Nederlandse ambassadeur.

In Sangha en het Dogongebied is het rustig en is er niets gebeurd. In Mopti wel, maar slechts heel kort. Wel is er ook daar een uitgangsverbod en dat blijft zo tot dinsdag. De grenzen en het vliegveld zijn dicht. Leden van de regering zijn vastgezet, maar naar wij hebben begrepen in een soort ‘huis’ arrest. Het lijkt overal, ook in Bamako rustig te zijn. De militairen die de coup pleegden lijken bereid tot samenwerken om te komen tot een beheersbare situatie.

We hebben gesproken met Amatigue, Keneko, Saidou en Fatou. onze partner ADI in Mali. Zij maken het goed en geven aan ‘c’est comme ca’ en gaan door met hun dagelijks leven en het werk dat ze doen samen met ons om het leven van hun volk te verbeteren. De werkzaamheden voor SDO, de bouw van de school en woningen, het onderhoud en de aanpak van de putten loopt door. Ook de initiatieven van het Dogon vrouwen initiatief (DVI) die ADI voor hun uitvoert loopt. Zo zijn ze gister begonnen met het Groene Woestijn Initiatief en gingen de eerste spaden de grond in en zijn ze volop bezig met de distributie van de eerste grote partij houtbesparende oventjes.

Over de politieke situatie kan ik alleen zeggen dat het gaat om militairen die gefrustreerd zijn over het feit dat het de regering niet lukt hun voldoende militaire middelen te geven voor het bestrijden van de zeer goed bewapende rebellen in het noorden. Het gaat om Toearegs die in Libië militairen waren en na het (Franse ) ingrijpen in Libië en de val van Khadafi huiswaarts zijn gekeerd met hun wapens en ander materieel. Daar is destijds door de internationale gemeenschap niets aan gedaan om dit te voorkomen.  Dat veroorzaakt in combinatie met de frustratie van enorme armoede in het Noorden nu de strijd in het noorden.

Voor ons, Stichting Dogon Onderwijs, geldt dat wij lokaal een goed team hebben, die door kunnen gaan met hun werk onafhankelijk van onze aanwezigheid daar. Er is voldoende mogelijkheid tot contact en overleg. Aangezien het door de slechte oogst een hele zware tijd zal worden is het belangrijk dat we doorgaan op de ingezette koers met al onze programma’s en is er ook helemaal geen reden om dat niet te doen. Meer dan ooit hebben ze nodig te weten dat er partners zijn die zich niet terugtrekken vanwege een situatie waar zij geen invloed op hebben. En dat laten wij ze weten, ook namens jullie!

Jurriaan.

Gonny, Rens (SDO) en (DVI) Sharona, Gonny en Jacq-ti en (ADI) Saidou, Amatigue, Keneko, Fatou, Noe, Jean en alle Families  in de Dogon Vallei.