“Meer dan bouwen” voor president van Mali

De Malinese president Amadou Toumani Touré (ATT) heeft gisteren een bezoek gebracht aan het NAi, de bijzondere relatie tussen Nederland en Mali werd hier bestendigd.

Op de bijeenkomst kreeg de aanwezigheid van Jurriaan van Stigt en zijn familie een bijzondere betekenis door de spontane , directe reactie van ATT ivm het overlijden van Joop van Stigt. In zijn geïmproviseerde maar complete verhaal over Joop werd vooral de aanpak, de van geperste aarde stenen gemaakte bouwwerken en het opleiden duidelijk genoemd en geroemd.

Joop, die al een ridderorde van ATT heeft ontvangen, zal in december postuum de volgens aanwezige hoogste Malinese orde ontvangen voor zijn werk en dat van de stichting SDO. Jurriaan heeft ATT bij deze gelegenheid het boek “Plus que construire” overhandigt. Verder kon hij bij het door het NAI aangeboden cadeau, een tekening voor een museum en cultureel centrum in Sangha van Herman Haan, de president vertellen wat het idee van het centrum was aangezien hij in 1980-81 de locatie had ingemeten en betrokken is geweest bij de ontstaansgeschiedenis van het ontwerp. Een idee dat overigens nog steeds tot de verbeelding spreekt.