Positief reisadvies!

Sinds november vorig jaar wordt door de Nederlandse overheid niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden in Mali ontraden vanwege een verhoogd veiligheidsrisico. Onder deze gebieden valt ook het Dogon gebied, vanwege vermeende geuite bedreigingen door de Noord Afrikaanse tak van Al Qaeda.

Er lijkt echter sprake te zijn van een dubbele agenda. Het advies is door de Nederlandse overheid klakkeloos overgenomen van de Franse regering, die nog een heel ander conflict met de Malinese regering heeft uit te vechten. Het gaat hierbij om de uitzetting van Malinesen die in Frankrijk problemen veroorzaken, ook al zijn zij in Frankrijk geboren of hebben ze het Franse staatsburgerschap. Vanzelfsprekend is de Malinese regering het niet eens met dit beleid van Frankrijk, wat als een verlengde gezien kan worden van de situatie met de Roma zigeuners. Het is daarom bedenkelijk dat de AIVD deze boycot zonder meer heeft overgenomen. SDO zal hierover binnenkort een brief schrijven naar de overheid.

Het negatieve reisadvies heeft verstrekkende gevolgen voor de bevolking van de Dogon. De toeristen laten het massaal afweten: boekingen van hotels en kampementen zijn geannuleerd, gidsen hebben geen werk en op de markten wordt er betrekkelijk minder voedsel verkocht. De verwachting is dat er dit jaar slechts 5% van het normale aantal toeristen zal komen. Waar wij over een economische crisis spreken in Europa wordt er hier een hele economie naar de knoppen geholpen. Het is schieten met hagel op een mug. De bevolking van de Dogon heeft het toerisme hard nodig, dus bij deze geven wij een positief reisadvies af!