Speciale projecten

De Moringaboom
De stichting wil onderzoeken hoe deze boom kan gaan bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven in het Dogon-gebied. Deze boom wordt ook wel mirakel boom genoemd, omdat de boom zo’n bijzonder hoge voedingswaarden bezit, zowel in de bladeren die vers als gedroogd gegeten kunnen worden, als in de peulen en de zaden en omdat de boom ook op zeer droge grond kan groeien. Lees meer over de kwaliteiten van de Moringa boom.
We introduceren dit bij de diverse vrouwengroepen en hebben daarvoor informatiekaarten gemaakt. Carte pour les femmes petit
Het probleem met jonge bomen in het Dogongebied is dat het vee, de koeien en schapen, los lopen en alles op eten. Veelal gaat dit niet om het vee van de Dogon zelf, maar van de Peul die door het gebied trekken met hun kuddes. Willen we voor aanplant op grotere schaal zorgen zullen de jonge boompjes beschermd moeten worden. We zijn gestart met een proefproject in Koundou.
Het blad wordt geoogst en gegeten zoals spinazie. Als de bomen voldoende bladproducteren kunnen de vrouwen de bladeren drogen en poeder van maken. Dit poeder bevat veel ijzer die tijdens de zwangerschap een goede aanvulling is. [miracletrees.org]

De Vrouwenkliniek in Koundou
In Koundou is in samenwerking met 7 dorpen een kleine kliniek gebouwd waar de vrouwen onder goede hygienische omstandigheden, goede begeleiding kunnen gaan ontvangen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Deze zal gegeven gaan worden door Djenneba Dara, die in het dorp woont en verloskundige is, geassisteert door een vroedvrouw. Er is een goede samenwerking met het hospitaaltje in Sangha, voor de gecompliceerde gevallen en voor supervisie van Djenneba.
De dorpsgemeenschap heeft de grond gedoneert, heeft 20 % bijgedragen aan de bouwkosten en heeft meegewerkt bij de bouw. Alle dorpen zijn betrokken geweest en alle vrouwen zijn op de hoogte gebracht van de voorzieningen. Des al niet te min is het nog een hele stap om in de kliniek te gaan bevallen in plaats van thuis. Het pre- en postnatale programma zorgt voor het contact met de vrouwen. Het salaris van Djenneba wordt deels door de vrouwengroep, deels door de dorpen betaald. Door het gezin zelf wordt een klein bedrag betaald per bevalling en ook de medicijnen en andere benodigdheden worden door hun zelf betaald.
Deze vorm van zelforganisatie is heel belangrijk voor de duurzaamheid van dit soort projecten.
Op het terrein van de vrouwenkliniek heeft de vrouwengroep moringabomen geplant zodat moringapoeder geproduceerd gaat worden, in eerste instantie voor alle vrouwen die voeden of zwanger zijn, maar later ook voor alle kinderen en voor verkoop op de lokale markten.
Djenneba heeft in 2011 opnieuw een bijscholing gevolgd van 4 maanden, nu in Bandiagara. Zij heeft nu het certificaat waardoor het vaccinatieprogramma van de overheid in Koundou kan plaatsvinden.
In de 2de helft van 2011 zijn er 22 babies geboren, vanuit diverse dorpen. Dit is een teken van vertrouwen in deze nieuwe manier van bevallen.

Houtbesparende fornuizen: besparen op hout leidt tot veel meer
We zijn steeds op zoek naar wat de kwaliteit van leven krachtig kan bevorderen. We hebben daarvoor nu een houtbesparend fornuis ontwikkeld, dat aansluit bij hun tradities , maar wel 60% houtbesparend is . Hout is naast water enorm schaars. Er moet steeds verder gelopen worden om het te vinden en in veel gebieden is de enige mogelijkheid het hout te kopen. Dat kost een familie 2000cfa (3 euro) per dag en dat terwijl er maar 1000cfa aaan eten wordt besteed. Deze besparing van hout geeft veel ruimte in de familie-uitgaven, waardoor straks gezonder voedsel, medicijnen of een leerkracht in het dorp betaald kan worden. De productie is simpel en goedkoop en het leem verwerken is hun bekend; het enthousiasme is groot.
In 2011 zijn er 3 maten ontwikkeld, voor 3 maten van de pannen die de vrouwen gebruiken. Ze hebben per groep lijsten gemaakt en hun bestellingen zijn geplaatst. Di wordt gecoördineerd door Noe Dara, een nieuw teamlid. Lokale smeden maken de fornuisjes. De vrouwengroepen moeten zelf zoveel mogelijk het transport regelen wat aanzet tot zelforganisatie . Het team ondersteunt ze natuurlijk daarbij.