Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais et Anglais Américain.

(Nederlands)
Architect Herman Haan is voor Joop van Stigt (de oprichter van SDO met Gonny van Stigt) de grote inspiratiebron geweest voor het begin van SDO. Als tekenaar en opzichter bij de bouw van het Burgerweeshuis van architect Aldo van Eyck maakte Joop in 1958 kennis met Haan. Haan was destijds één van de prominente figuren in de Moderne beweging, samen met kunstenaars als Corneille, Jan Rietveld en Parin. Naast architect was Haan vooral avonturier. Zijn passie voor antropologie en archeologie bracht hem meerdere malen bij de Dogon. Joop deelde deze passie. De reizen die hij samen met Haan maakte naar de rotswand van de Bandiagara behoren tot de meest waardevolle ervaringen in zijn bestaan. In de architectuur van Herman Haan vinden we principes terug van de woontraditie van de Dogon, zoals de open relatie die zijn huizen hebben met de natuur.
(Nederlands)
Joop van Stigt (1934-2011) leerde tijdens zijn studie Aldo van Eyck kennen die hem betrok bij de bouw van het beroemde Burgerweeshuis. Dit leverde hem veel ervaring en contacten op en hij stond, samen met jaargenoot Piet Blom, als snel bekend als ‘the angry young men’ van de Nederlandse architectuur. In 1962 won hij de Prix de Rome. Dit zorgde voor een vlucht in zijn carriére met o.a. het ontwerp voor de kantine voor de Universiteit Twente, woontorens in de Bijlmermeer en woningbouw in Almere Haven. Zijn ontwerpen kenmerken zich vooral door een structuralistische inslag. Later volgden vooral veel prestigieuze restauratieprojecten. Gonny van Stigt-Amez (1934- ) is opgeleid als accountant en is altijd de financiele motor geweest van het bureau. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij bij de oprichting van SDO de financien oppakte, waaronder sponsor- en fondsenwerving. Juist deze combinatie van Joop en Gonny heeft de stichting veel gebracht. Al op de Academie van Bouwkunst hoorde Joop over de reizen van Aldo van Eyck naar Afrika. Samen met Herman Haan, die zijn Tellem-expeditie voorbereidde, maakte Joop zijn eerste reis naar de Bandiagara Kliffen in Mali. Dit was het begin van een blijvende liefde voor de Dogon. Vele reizen volgden, vaak samen met Gonny. Hun werk begon met kleinschalige acties, een dam aanleggen, waterputten en uiteindelijk de bouw van een school. In 1997 richtten zij de Stichting Dogon Onderwijs op toen de vraag steeds groter werd. Tot 2002 werd alles gefinancierd uit privémiddelen, maar inmiddels kan de stichting steunen op de giften van donateurs en trouwe partners.
(Nederlands)
Onderwijs en scholing zijn de sleutels voor betere leefomstandigheden en meer welvaart. De stichting wil daarom kennisontwikkeling in de breedste zin ondersteunen en stimuleren. Daaronder vallen ook de randvoorwaarden om onderwijs mogelijk te maken, zoals de bouw en inrichting van schoollokalen en het slaan van waterputten. Naast structurele zorg voor educatie zal de stichting haar steun geven aan projecten met betrekking tot de algemene infrastructuur, de gezondheidsvoorziening en de cultuur-historische werken in Pays Dogon. De stichting beoogt op geen enkele wijze winst. Vanaf 2013 houden we ons, naast de randvoorwaarden om onderwijs mogelijk te maken met en meer bezig met de inhoud van onderwijs.
(Nederlands)
In 2007 werd DVI (Dogon Vrouwen Initiatief) opgericht door Jacq-ti de Leeuw en Gonny van Stigt. Het was het logische vervolg op de werkzaamheden van de al aanwezige Stichting Dogon Onderwijs die constateerde dat het werken met vrouwen een logische volgende stap was. De ervaringen opgedaan door Jacq-ti de Leeuw bij The Hungerproject Nederland vormden de basis voor het empowerment programma van de vrouwen. Het organiseren van vrouwengroepen en het werken aan gezondheid, alfabetisering, landbouw en verhogen van hun inkomsten was de basis van de werkzaamheden. Logisch vervolg van het vrouwen initiatief was het opstarten van een lokale organisatie (ADI) en het groene woestijn initiatief samen met Stichting Dogon Onderwijs.