Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais.

Het bouwen van scholen is niet genoeg. Samen met de Malinese autoriteiten zijn nieuwe onderwijsmethoden ontwikkeld, leraren worden getraind en er is technisch vervolgonderwijs gekomen om de jongeren een toekomst in de regio te bieden.
Voir les projets(Nederlands)
Al jaren lang bouwt Partners Pays Dogon en de voorgangers daarvan (Stichting Dogon Onderwijs en Stichting Bloemendaal-Dogon) scholen in vele verschillende dorpen. Een goed gebouw en een goed klimaat in de school is belangrijk voor de kwaliteit van het onderwijs. De laatste 10 jaar bouwen we met HCEB stenen (Hydraulically Compressed Earth Blocks). Een nieuwe techniek die duurzaam is, lokaal kan worden gemaakt met weinig cement. Deze manier van bouwen sluit aan bij de lokale bouwtradities. Lees verder over geperste aarde stenen
(Nederlands)
De werkgroep Onderwijs werkt samen met collega’s in Mali aan kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Leerkrachten van meer dan 40 scholen uit het 9-jarige basisonderwijs worden getraind in een manier van werken, die zich richt op het actief deelnemen van kinderen. Ervaringen uitwisselen, vragen durven stellen, initiatieven durven nemen en niet bang zijn om fouten te maken. Het pedagogisch klimaat in de klas verbetert, de leraar geeft met meer plezier les en kinderen leren makkelijker. Deze benadering heet L’Approche Pédagogique des Mots Imprimés (L’AMI). Ook bij alfabetiseringscursussen in vrouwengroepen wordt deze methodiek ingezet. Lees meer!
(Nederlands)
Groot gebrek aan praktisch opgeleide technici en tegelijkertijd een steeds groter wordende groep jonge werkzoekenden. Het is deze combinatie die het startsein vormde voor de bouw van het Lycée Professionnel Sangha (LPS). Op verzoek van de burgemeesters uit de regio Sangha en met steun van de Malinese overheid, ADI, PPD en lokale ondernemers ging de LPS in 2016 van start met twee 3-jarige opleidingen in de bouw en elektriciteit. De LPS is de eerste praktijkschool in Mali die opleidt tot de graad BAC Professionnel. De school sluit hiermee aan op de lokale wens om jongeren minder theoretisch en meer praktijkgericht op te leiden zodat zij na hun scholing ook daadwerkelijk goed aan de slag kunnen. Lees meer!
(Nederlands)
In Pays Dogon zijn twee opleidingen voor leerkrachten in het basisonderwijs (Institut de Formation des Maîtres, IFM). In 2017 is ADI (onze Malinese partner) gestart met het trainen van een aantal docenten op deze opleidingen. Daarbij gaat het om kennismaken en toepassen van de didactiek van l’AMI. Deze docenten kunnen dan hun studenten weer trainen, zodat l’AMI zich verspreidt over nog veel meer scholen. De Werkgroep Onderwijs ondersteunt ADI hierbij en neemt deel aan de training. Lees meer!
(Nederlands)
De alfabetiseringsgraad onder volwassen vrouwen is zeer laag. Toch is kunnen lezen, schrijven en rekenen van groot belang bijvoorbeeld om kleine bedrijfjes op te zetten en om je kinderen te ondersteunen. In een aantal dorpen zijn alfabetiseringsgroepen opgezet. De werkgroep Onderwijs betaalt een aantal docenten van deze cursussen en ondersteunt een grotere groep docenten met scholing en materialen. Lees meer!
(Nederlands)
Al een aantal jaren organiseert de werkgroep Onderwijs correspondentie tussen een aantal hoogste klassen van basisscholen in Mali en Nederland. Dit schooljaar deden een school in Sangha en Purmerend mee. Volgend jaar gaan ook nieuwe scholen in Amsterdam en Koro ook schrijven met elkaar.
“Ken jij deze dingen ook die ik je nu vertel?”
Kinderen schrijven brieven, de Malinese kinderen aan de Nederlandse en andersom. Ze stellen veel vragen aan elkaar. Het doel daarvan is nieuwsgierig worden naar elkaar en je kunnen verplaatsen in het leven van de ander. Zo ontstaat inzicht en groeiende empathie aan beide kanten.
De inhoud en onderwerpen van de teksten sluiten aan bij de leerstof en het curriculum op de beide scholen. Ze leren beter schijven. De leraren begeleiden het schrijfproces. De verhalen over hun verschillende werelden zijn verschillend, maar tegelijk universeel.
(Nederlands)
Bij 5 scholen zijn in de afgelopen jaren schooltuinen gerealiseerd. Spelenderwijs wordt het verbouwen van diverse groenten en fruit onderdeel van het onderwijs. Het gaat om het plezier van het zaaien, zien groeien van de planten, de schoonheid ervan en dat je iets doet dat resultaat oplevert. De schooltuinen staan niet op zichzelf, zij zijn onderdeel van een reeks van dorpstuinen, kwekerijen, vrouwentuinen (market gardens), die aansluiten op de traditionele landbouw. Lees meer!