Sorry, this entry is only available in Dutch.
De voedselzekerheid in Pays Dogon is de afgelopen jaren steeds meer onder druk komen staan door een combinatie van klimaatverandering, bodemerosie, zandafzettingen en bevolkingsgroei. Door de aanleg van ‘market gardens’ proberen we, samen met groepen vrouwen of jongeren, iets aan deze situatie te veranderen. De tuinen die we aanleggen zijn permanent of semipermanent. In het laatste geval wordt de grond door de eigenaar in bruikleen gegeven na afloop van de oogstperiode. ADI levert benodigd hekwerk – om geiten en koeien uit de tuin te houden – en biedt de deelnemers een eerste investering in de vorm van zaai- en pootgoed. Elke tuinderij wordt vervolgens verdeeld in kleinere perceeltjes die door de deelnemers zelf worden onderhouden. Het resultaat bestaat uit prachtige groentetuinen waar naast uien ook sla, kool, aardappelen, aubergines, tomaten, boontjes, wortelen en kruiden worden verbouwd. Deze groentes vinden hun weg naar de keukens van gezinnen en zorgen zo voor een gevarieerder dieet. Een klein deel van de groenten wordt verkocht op de lokale markt.
Het zand van de langgerekte hoge zandduinen komt bij hevige regenval in beweging en stroomt uit over de landbouwgronden – die daardoor onbruikbaar worden. Met het beplanten van het duin met gras en euphorbia, een struikachtige plant die snel aanslaat, zand vasthoudt, en door vee niet gegeten wordt, wordt dit tegengegaan. Tegelijk met duinfixatie worden zandzakken geplaatst om geulen af te dammen en erosiestromen te onderbreken. Met stenen in gaas (met de schanskorfbouwtechniek) worden waterdoorlatende dammen gecreëerd, om de stortvloed van water van de klif af te remmen. De techniek is ook toepasbaar voor versterking van de oever van de regenrivier die onderaan de klif loopt, en voor het aanleggen van een vertragende dam in de rivier.
Met de aanleg van omheinde boszones achter de duinen ontstaan een groene gordel en windscherm. Deze boszones zorgen voor natuurherstel in het gebied. Met de bomen als windscherm kunnen boeren hun verwaarloosde akkers herstellen. Dit alles draagt bij aan het creëren van evenwicht in het ecosysteem. Naast boszones worden andere zones omheind en ingezaaid met gras. Deze grondbedekking biedt een habitat voor insecten, wat leidt tot een betere bestuiving en grotere biodiversiteit. ADI traint bewoners in Régéneration Naturelle Assistée, het gericht snoeien van de uitlopers op de stronken van omgehakte bomen, met als resultaat dat deze scheuten zich weer tot bomen kunnen ontwikkelen. De techniek is erop gebaseerd dat het ondergrondse wortelstelsel nog leeft, waardoor veel sneller en zekerder volwassen bomen terugkomen dan met zaailingen.
Lokaal worden houtbesparende fornuizen gemaakt en verkocht. Het zijn eenvoudige ijzeren constructies die deels worden ingegraven zodat het vuur niet verwaait en de warmte niet vervliegt. Dit fornuis kan tot 60% hout besparen ten opzichte van de traditionele fornuizen. En hoe minder hout in het fornuis, hoe meer bomen er in het landschap blijven. Deze kooktoestellen staan buiten onder een afdakje. Eerder kookten de vrouwen binnen en door de rook kregen ze longproblemen. De houtbesparende fornuizen zijn dus ook beter voor de gezondheid.