SDO evenement op de Herengracht 408

IMG_0254 bewerkt

Op 5 juni waren er ruim 200 mensen op de Herengracht 408 om te horen en te zien waar we mee bezig zijn in Mali. Gelukkig konden ze Mali ook horen door de prachtige muziek van Henriëtte Kuypers-Touré en zijn vrienden. Zij speelden in de middag op de binnenplaats heerlijke Malinese liederen terwijl het door het hele huis gonsde van activiteiten.

IMG_5135

Er werden prachtige verhalen verteld door Machinus Hofkamp over de betekenis van de diverse Dogon kunstwerken. Marta Rota sprak over de restauratieplannen voor Toloy en Jan Joost Peskens over wat we kunnen bereiken als we doorzetten met de blauwe pomp. Dogon Bloemendaal maakte de verbinding met ons gezamenlijke steeds bredere onderwijsprogramma. Rob van Leeuwen vertelde in het kort hoe de groene woestijn een sleutelproject kan gaan worden in de ontwikkeling van het Dogongebied en hoe dit aansluit op alle internationale plannen zoals vastgelegd in Parijs bij het klimaatplatform. Bas Maasen, de voorzitter van het Dogon Vrouwen Initiatief, liet zien hoe ook daar de projecten lopen.

Herengracht presentation

Maar laten we nuchter wezen, alles is mogelijk door de geweldige lokale organisatie ADI. De Baobab laat zien hoe in Mali een stevige organisatie staat die vorig jaar voor bijna €350.000,- aan projecten wist te realiseren.

Maar laten we niet vergeten dat de dag ook in het teken stond van de oprichting van Stichting Dogon Cultuur. De gehele collectie van Joop en Gonny van Stigt is overgedragen aan deze nieuwe stichting. Doel ervan is om de Dogoncultuur in alle vormen te ondersteunen. Als eerste vanzelfsprekend het goed beheren van de collectie en in tweede instantie het verspreiden van de Dogoncultuur vooral in het land van de Dogon. Hier zullen onderwijs en restauraties worden georganiseerd. Het nieuwe bestuur bestaat uit Hester Wolters, Francisca Benthem en Jurriaan van Stigt. De eerste bijeenkomst heeft gezorgd voor een verkoop van een deel van de collectie wat bijna €25.000,- heeft opgeleverd. De gehele collectie is geïnventariseerd en gefotografeerd.

Romi fotos collection

Een deel, de ‘collectie Joop special’, is gefotografeerd door Romi Severein, waar later nog een publicatie mee zal worden gemaakt. In oktober zal deze collectie worden geveild bij veilinghuis de Zwaan in Amsterdam. Alles bij elkaar was het een bijzondere dag die geweldig en geheel pro bono is vastgelegd door fotograaf Ton de Zwart.