Werkbezoek december 2015

Er was genoeg reden om naar Mali te gaan: het versterken van de organisatie rond de Blauwe Pomp, het onderwijsprogramma voor het Lycée Professionel, de restauratie van met name de Toloy grot en het programma van SDO en ADI voor 2016. Ik reisde met Rens die voor de stichting Dogon Vrouwen Initiatief naar Mali ging. De samenwerking van SDO (Nederland) en ADI in Mali wordt langzamerhand een geoliede machine en deze missie was van beide kanten ook weer goed voorbereid.

In 2015 is veel gebeurd en dat is vooral zichtbaar op het terrein van het Lycée Professionel in Sangha. Daar wordt druk gebouwd op rotsachtig terrein en dankzij de aanvoer van teelaarde met de vrachtwagens van Toguna Industries uit Bamako, zijn er tuinen aangelegd en ook al ingeplant.

Lycee 1 2015 (102)

In Ogodengou is de school van Via Sahel met lerarenwoningen klaar. Het schoolterrein is door het dorp omheind met gaas en hekken en ingeplant met bomen. Op de school prijkt een bord ‘Ecole de la Lomagne’ dat Via Sahel heeft aangebracht.

Ogoubengou 2015 (91)

De vergaderzaal van het gemeentehuis in Sangha is volop in aanbouw.

Gemeenteehuis Sangha (5)

In 2016 gaan we in ongeveer hetzelfde tempo verder. Verder ontwikkelen van de gebouwen en het lesprogramma van het Lycée Professionel, een nieuwe basisschol, minimaal 16 blauwe pompen, een nieuwe fase in het programma ‘Les Mots Imprimés’ en restauratieprojecten in Yougo, Nando en Toloy. In 2016 onderzoekt ADI de mogelijkheid en wenselijkheid van een school in het Peul dorp Bombou. Het wordt de eerste school voor de Peul. Meni uit Ibi ging met ons mee naar Bombou om het Peuls te vertalen naar Dogon. Het dorp blij, wij blij.

Bombou 2015 (105)

In Yougodouguou en Nando zijn de restauratie projecten onder handen. Dat gaat soms heel voorspoedig, soms langzaam en dat heeft te maken met gebeurtenissen en onderhandelingen in de dorpen. Zo heeft het overleiden van twee dorpsoudsten in Yougo de restauratie opgehouden en in Nando is er een palaver tussen de verschillende dorpswijken waar ze niet gewend zijn om voor en met elkaar de familiehuizen te restaureren. Toch staan er in Yougo twee familiehuizen er helemaal opgeknapt bij en is er in Nando een doorbraak op het gebied van de samenwerking en een restauratieplan.

Yougo 2015 (22)

Voor Toloy is een goed restauratieplan. Er zou een vertegenwoordiger van het Global Heritage Fund komen waarmee ik de restauratie zou kunnen bespreken maar de directie van GHF heeft dat vanwege de aanslag in Bamako, tegengehouden. Jammer want onze nieuwe heritage expert, Boureima Teme, was er wel.

Toloy 2015 (42)

Het project Pompe Bleue Mali heeft in 2015 een goede start gekregen. Er zijn 3 pompen geplaatst en betaald door de dorpen Tanuan Ibi en Sogu Yaguem. Dat brengt het totaal van geplaatste pompen op 7. Er zijn kinderziektes maar dat helpt om de ervaring met het plaatsen van de pompen te verbeteren. De pomp van Sogu Yaguem is 104 meter diep en dat vergt veel van het materiaal en dus een zeer zorgvuldige installatie. Dat ging niet in een keer goed maar onze belofte is dat de pomp goed functioneert en die belofte komen we na. De organisatie van Pompe Bleue Mali is operationeel. Er is een Chef de Projet en dat is Allaye Perou. Er is een Administrateur de Stock en dat is Aisia Teme. En er is een Equipe Technique d’installation onder leiding van Souleyman Dolo.

PBM TanuaIbi (40)

Als sluitstuk en een van de hoogtepunten van de missie was het diner met de nieuwe directeur van het Lycée Professionel, Ladaogo Kinda, en de burgemeester van Sangha, Ali Dolo. Het was de eerste dag in Sangha van de directeur. Een communicatieve en intelligente man die open staat voor de vernieuwingen in het technisch onderwijs die de Burgemeester graag wil en waarvoor wij een onderwijsprogramma ontwikkelen samen met Edukans. Een aansprekend onderdeel van de vernieuwing is dat in elke fase van de studie en in elke studierichting, ook les gegeven wordt in ondernemerschap. Dat is nieuw en er wordt enthousiast op gereageerd.

IMG_4409

Een bezoek aan Mali kan niet zonder een bezoek aan Willem Snapper. Hij is onze man in Mopti die elke week via zijn nieuwsbrief verslag doet van zijn de toestand in Mali en zijn leven daar.

IMG_3516

Het was een interessante en nuttige missie. Van enige onrust of onveiligheid hebben we niets gemerkt. We voelden ons zeer welkom en de langdurige samenwerking met ADI en de lokale overheid maakt dat we goede vooruitgang kunnen boeken. Wij merken niets van corruptie (die er zeker ook wel zal zijn maar niet rond onze projecten). Ik heb genoten van deze reis en tot slot voor onze sponsoren: wij maken deze reizen op eigen kosten zodat uw bijdrage helemaal naar de projecten in Mali gaat.