Subsidie Prince Claus Fund

140331_yougo restauratie (79)

De restauratie van het Tellem monument in Yougho loopt heel voorspoedig. Het is dan ook fantastisch dat we ook een deel van de financiering verkregen hebben via het Prince Claus Fund Emergency Programme. De eerste voorbereidingen van het echte werk zijn al in december 2013 in gang gezet. Vanaf januari 2014 is er leem verzameld. De oude dam op de route naar Yougho Piri is verhoogd. Op een nieuwe locatie is met een extra dam gestart.
140331_yougo restauratie (60)

Restauratie Yougo – Update juni 2014 from stichting dogon onderwijs on Vimeo.

Bij mijn bezoek in april 2014 waren er inmiddels een kleine zestig mensen aan het werk in verschillende teams. Twee teams houden zich bezig met de twee delen van het monument. Een koppel van oudere, ervaren metselaars met jongeren prepareert het materiaal om te verwerken. Een groep vrouwen en mannen halen van beneden het water, het benodigde hout en het aanvullende materiaal voor het leem. Dat is ruim 45 minuten omhoog lopen! Een team van twaalf jongeren uit het nabij gelegen Yougho Na maken boven op de berg het nieuwe bassin van bijna 1.200 m3 leeg. Eind mei 2014 was al een heel groot deel van de werkzaamheden gereed. Er resteren nog twee stukken die worden aangepakt. We hopen dat deze voor de regenperiode ook zijn afgerond.

140331_yougo restauratie (104)

Het project is inmiddels bezocht door de Aga Kahn Foundation en La Mission Culturelle de Bandiagara en de berichten zijn enthousiast. Wij hebben inmiddels diverse tussenrapportages en foto’s ontvangen. De komende maand zullen we het eerste rapport naar het Prince Claus Fund sturen. Om niet iedereen te lang te laten wachten geven wij hierbij alvast de eerste wonderschone beelden. Naast de beelden hopen wij ook dat het inspireert en dat dit duidelijk maakt waartoe de gemeenschap in staat is. Wij hopen dat dit een eerste aanzet vormt naar een vervolg. In het najaar komt er een uitgebreide publicatie. Begin volgend jaar (2015) willen wij een klein debat en een expositie organiseren en hopen wij onze resultaten en een en ander over Unesco erfgoed en empowerment van de gemeenschap onder de aandacht te brengen.

140331_yougo restauratie (111)

Mede mogelijk gemaakt door:

logo prins claus fund