Pim van Zalingen 1954 – 2020

Veel te vroeg hebben we afscheid moeten nemen van een lid van onze Partners Pays – Dogon familie. Pim was mede oprichter van de Stichting Bloemendaal – Dogon, de stichting die later gefuseerd is met Stichting Dogon Onderwijs en de Stichting Dogon Vrouwen Initiatief. Nu Stichting Partners Pays Dogon. Pim verstond de kunst om bij iedereen in Bloemendaal en omstreken de samenwerking tussen onze stichting en die van onze Malinese partner Association Dogon Initiatives in de Dogon onder de aandacht te brengen. Jong, oud, arm en rijk, Bloemendaal moest weten wat een speciaal project daar gaande is!

Omdat hij een brede interesse had en op vele fronten opereerde, opende hij veel deuren voor de stichting waar we dankbaar gebruik van maakten, tot de dag van vandaag. Een golftoernooi, waarvan de opbrengst voor de stichting was, een sportevenement voor de jeugd, voorlichting op scholen , jaarmarkten en festivals, hij was erbij. Zijn specialiteit was het werken met een demonstratiemodel van een waterpomp. Deze pompconstructie is gemaakt met een touw en balletjes. Naar een idee van Joop van Stigt om duidelijk te maken hoe ingewikkeld het is om in het gebied waar we samenwerken met de Dogon voor schoon drinkwater te zorgen. En natuurlijk moest iedereen ‘gewoon’ een Waka Waka lampje kopen. Hij zorgde ervoor dat er altijd vraag naar was en dat hij voldoende voorraad had.
Pim vond het belangrijk dat er sprake van wederzijds begrip was. We leren van elkaar, hier en in Mali. Met name de bouw in Dogonland interesseerde hem mateloos als aannemer. De prachtige leemarchitectuur, de ingenieuze constructies, hij volgde restauratie en bouw op de voet. Helaas is het er voor hem niet meer van gekomen naar Mali toe te gaan. Hij was het zeker van plan.

In Nederland heeft hij enkele van onze Malinese partners, Amatique Dara, bestuurslid van onze Malinese partnerorganisatie, tevens aannemer en Saidou Teme, directeur van Association Dogon Initiative, rondgeleid langs allerlei interessante Nederlandse objecten op zijn eigen, unieke wijze.
We gaan zijn persoonlijkheid met zijn nooit aflatende en opbouwende energie in het samenbrengen van mensen, ideeën en projecten onvervangbaar missen.

9 juni 2020 heeft hij afscheid genomen van het leven in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen. We wensen Noortje, Tim, Lotte, Jelmer en Caroline heel veel sterkte met dit grote verlies.

Namens de PPD familie,
Liesbeth Spigt