Gezondheidsbewustzijn door training van animatrices

In april zijn er workshops van drie dagen gegeven in twee epicentra (Sangha en Koundou), waarbij 52 vrouwen (twee per dorp) opgeleid werden door vier trainers van de gezondheidsdienst uit Bandiagara. Dit is geheel georganiseerd door het team en werd door DVI betaald. De gezondheidsanimatrices leerden over gezonde voeding voor baby’s, kinderen, zwangere vrouwen, zogende moeders en voor zieken en heel praktisch hoe ze gezonde pap moeten bereiden. Ze leerden over oorzaken van ziektes als diarree, malaria en hoe die te voorkomen zijn door hygiëne en het schoonhouden van het erf en ‘keuken’.
In augustus hebben opnieuw alle animatrices een workshop gehad waarbij alles herhaald werd. Ook is uitgebreid over de waarde van moringapoeder als voedselsupplement gesproken en hoe de vrouwen het zelf kunnen maken. De animatrices gaven de informatie door aan de vrouwen in hun dorp en hielden demonstraties.

Alle vrouwengroepen kennen nu moringapoeder en via de animatrices wordt het verspreid. Zij verkopen zakjes van 30 gram (voldoende voor 1 maand) voor 22 cent aan de zwangere vrouwen, zogende moeders, voor de kinderen vanaf 1 jaar en de oudere vrouwen. Op deze manier ‘vergoeden’ we de animatrices een beetje voor de tijd die zij geven aan het verbeteren van de gezondheid van de vrouwen en kinderen in hun dorp.