Yendouma Ato

Het oude dorp Yendouma Ato zit weggestopt in de Bandiagara Cliff boven Yendouma. Dankzij deze beschermde positie zijn de bouwwerken nog in tact en bewoond. Yendouma Ato heeft een bijzondere en belangrijke geschiedenis: De Dogon van Ato stammen af van de stam van Arou, die in omvang de kleinste is maar met het meeste aanzien in de geschiedenis van de Dogon. Twee broers stichtten het dorp met respectievelijk twee buurten. De oudste broer vestigde de buurt die Ogol werd genoemd, terwijl de jongere broer Déguédjou stichtte. Allebei bouwden ze in hun buurten de Ginna, het familiehuis voor de Hogon. Enige jaren later hadden de twee broer allebei een zoon en ook voor hen bouwden zij een Ginna. Daarom zijn er vier belangrijke Ginna’s in Yendouma Ato. Het dorp is nog steeds gehecht aan zijn cultuur en de bewoners zijn half-animistisch.

Een restauratie van de Ginna van Allaye d’Atô in het buurtschap van Ogol is uitgevoerd door Saïdou, de zoon van de voorvader die Ogol stichtte. Dit is de op een na grootste Ginna in het dorp. De waarde van deze restauratie ligt niet alleen in zijn uiterlijke verschijning, maar ook in de overgedragen kennis van de ene generatie naar de andere.

Het gebrek aan onderhoud aan de huizen, veroorzaakt door het ontbreken van middelen, vormt een obstakel voor de plaatselijke gemeenschap die om hulp vraagt voordat de structuur van hun huizen nog verder vervalt.